Zes jaar zijn de winkel en het atelier van Pieter Vaes ondertussen gevestigd in de Bruul. “Het was altijd mijn bedoeling om na vijf jaar een tweede winkel te starten”, zegt hij. Die ambitie maakt de chocolatier nu waar. Via sterrenchef Axel Colonna-Cesari van restaurant Centpourcent kwam hij in contact met de nieuwe eigenaars van Breckpot, een van de mooiste handelspanden in de binnenstad. “We kenden het gebouw, maar als je er binnenkomt is het nog indrukwekkender. Je wandelt er niet zo snel voorbij en we zijn er omsingeld door hotels (lacht).”
Zestig verschillende pralines
Voor zijn chocolaterie was Pieter Vaes al een tijdje op zoek naar een grotere handelsruimte. “Mijn winkeltje in de Bruul is al een tijdje te klein. In de toog is maar plek voor iets meer dan dertig soorten pralines. Op de nieuwe locatie kunnen we zestig verschillende pralines uitstallen. Die vullen we aan met tien tot vijftien seizoensgebonden suggesties, zodat mijn vaste klanten geregeld iets nieuws kunnen proberen. Ze vragen daar veel naar”, legt Pieter uit.
De toekomstige vestiging in Breckpot biedt ook ruimte voor de productie van patisserie, een nieuwe uitdaging voor Pieter. “Daarvoor wil ik een patissier met ervaring aanwerven, maar ik ben mezelf ook aan het bijscholen. Ik werk heel graag met chocolade. Het is mijn passie, maar het product heeft voor mij eigenlijk nog maar weinig geheimen. Als iets routine begint te worden, heb ik iets nieuw nodig”, zegt hij.
Daarom stort de Mechelse chocolatier zich op de wereld van taart en verfijnd gebak. “Ik volg daarmee het voorbeeld van mijn voormalige chef Didier Vincke, die in de Vlamingenstraat in Brugge een patisserie heeft. Tijdens het weekend ben ik al bezig met dingen te testen en ik vind het subliem om dat te doen. Ik sta opnieuw met trillende handen in mijn atelier. In patisserie kan ik ook een hele groep smaken op een andere manier bovenhalen”, vertelt Pieter.
IJssmaken met een twist
Als voorbeeld haalt hij perzik aan. “Als je voor pralines met perziken werkt, moet je ze koken. Dan ben je eigenlijk de frisheid van de vrucht kwijt. Bij patisserie kan alles vers blijven. Dat is een nieuwe wereld voor mij waarin ik kan experimenteren. Ik kijk daar echt naar uit.”
Een tweede nieuwigheid waar The Cacao Project mee uitpakt is vers bereid Italiaans schepijs. “Tijdens de warme maanden, van april tot eind oktober, plaatsen we een toog om echte gelato te scheppen. Zoals de mensen van ons gewoon zijn, gaan we sowieso voor smaken met een twist”, zegt Pieter.
Zijn atelier voor chocolade houdt hij voorlopig in de Bruul. “Dat geeft me de tijd om uit te kijken naar een groter centraal atelier. Ook onze winkel in de Bruul houden we nog even open. Al zal het aantal openingsdagen wel beperkter zijn dan op de Korenmarkt”, vertelt Pieter.
De winkel en het degustatiesalon in Breckpot zijn normaal gezien zes dagen per week geopend. “Je zal bij ons patisserie kunnen eten en tijdens het seizoen ook ijscoupes. Op termijn komen daar nog andere desserts bij. Voor tastings zou ik ook graag samenwerken met gevestigde waardes zoals Schockaert en Windels”, legt Pieter uit.
Verloofde focust zich mee op chocolade
Zijn team is al versterkt met een extra chocolatier. Volgend jaar komt zijn zwangere verloofde Mariagiulia Vigilante (28) er opnieuw bij. Zij is patissier, maar ze zal zich mee focussen op de chocolade. Pieter Vaes hoopt zijn nieuwe zaak in februari 2023 te openen. “Het zou tof zijn als we Valentijn nog kunnen meepikken. Als dat niet lukt, mikken we op uiterlijk maart. Alles hangt natuurlijk af van de verbouwingen.”
De eigenaars van Breckpot voeren gesprekken met een Mechelse ondernemer om op de bovenverdieping nog een tweede zaak te openen.