Invest in Spain: ondernemen in het buitenland Invest in Spain: ondernemen in het buitenland. Sofie Claes en Gunther De Vleeschouwer

DOSSIER. Wie droomt van Spaanse villa, kan in Mechelen terecht

Waar de vastgoedmarkt in België volledig is afgekoeld, blijft ze in Spanje op volle toeren draaien. Daar profiteert ook Investinspain van. Het Mechelse koppel Sofie Claes (43) en Gunther De Vleeschouwer (45) verkoopt niet alleen huizen en appartementen in Andalusië, maar neemt ook de totaalinrichting voor zijn rekening. “Onze klanten kopen geen bakstenen, maar levenskwaliteit.”

Zeven jaar is Investinspain – Invest in Spain in één woord geschreven – intussen actief. Begin 2020 verkocht Gunther De Vleeschouwer zijn telecombedrijf ICT Architect om zich honderd procent te kunnen focussen op de verkoop van vakantiehuizen in de Spaanse regio Andalusië, van Malaga over Marbella tot Sotogrande. De switch naar vastgoed was geen stap in het onbekende.

“Ook toen ik mijn job in de telecom nog had, was ik al actief in die sector. Dat was toen voornamelijk in België, terwijl we ons nu volledig focussen op Spaans vastgoed. Ik ging al sinds 1984 met mijn ouders elk jaar op vakantie naar Andalusië. Daardoor kenden we de regio vrij goed en ik had er in 2013 al geïnvesteerd in een woonst. Het kwam dus niet allemaal uit de lucht gevallen”, vertelt Gunther.

Lees ook: Tuindecoratie, ananaswijn en luxe guesthouse: alles gefinancierd, maar opbrengst is voor Thaise familie

De Belgische thuisbasis van Investinspain bevindt zich op de Hombeeksesteenweg in Mechelen. Niet alleen de kantoren zijn daar gevestigd, je vindt er ook een designstudio. Want naast de verkoop van vastgoed, in de eerste plaats nieuwbouw, runnen Gunther en Sofie ook Homeinspain. Bij een exclusief appartement, penthouse of villa hoort een exclusief interieur en daarom helpen ze hun klanten met de totaalinrichting.

“Intussen hebben we verschillende interieurarchitecten aan het werk”, vertelt Sofie. “We werken ook samen met enkele Belgische topmerken. Alle producten voor een klant brengen we eerst bijeen in een depot in België of Spanje, zodat we in één keer alles kunnen leveren en plaatsen. Mensen willen graag ontzorgd worden en dat is precies wat wij doen met Homeinspain.”

Gestage groei

Hun onderneming blijft jaar na jaar groeien. “In Spanje hebben we nu drie mensen, in België werken we met zes en we hebben nog een marketingteam van twee personen”, vertelt Sofie. “Die gestage groei willen we blijven voortzetten.” Intussen beperkt hun clientèle zich niet meer tot België en Nederland, maar verleidt hun vastgoed een internationaler publiek.

Zelf verdelen Gunther en Sofie hun tijd tussen Spanje en België. “Soms verblijven we langere periodes in Spanje, zoals tijdens schoolvakanties en in de zomermaanden. Sowieso reizen we er elke maand naartoe. Maar we hebben ook drie kinderen die hier school lopen, dus permanent in Spanje gaan wonen met het hele gezin is niet evident. De combinatie zoals ze nu is, is het beste van de twee werelden.”

“De inspectiereizen met de klanten doen we ook niet altijd zelf meer. Daarvoor hebben we nu enkele mensen ter plaatse, ook Nederlandstaligen, zodat iedereen in eigen taal wordt bediend. Die reizen bereiden we wel telkens samen grondig voor met onze klanten, zodat we hen in korte tijd zeer gerichte projecten kunnen tonen. We laten hen daarbij ook kennismaken met de regio.”

Invest in Spain
Een villa met zwembad in Spanje: het blijft verleidelijk voor Belgen. Foto rr+

Het aanwerven van personeel in Spanje gaat relatief vlot volgens Gunther. “Het is vergelijkbaar met een Belgische payroll. Administratief is het niet meteen moeilijker, maar uiteraard wel anders dan hier. Fiscaal gezien is een werknemer in Spanje iets interessanter dan een Belgische. Een schaarste op de arbeidsmarkt is er op zich niet, maar we merken wel een schaarste aan goede werknemers. Omdat wij enkel met zeer professionele mensen willen werken, duurt de zoektocht naar medewerkers soms wat langer.”

Genieten van het leven

De klanten van Investinspain zijn voor het grootste deel ondernemers die iets willen huren of kopen in het zuiden van Spanje. Het is geen goedkope regio: het gaat over investeringen vanaf 200.000 euro tot zelfs ver boven een miljoen euro voor een tweede verblijf. Maar een fiscale investering is volgens het Mechelse koppel niet de voornaamste drijfveer van zijn kopers.

“Door de coronacrisis zijn mensen beginnen na te denken over hun leven. Het resultaat is vaak dat ze zich voornemen om wat meer van het leven te profiteren. Eigenlijk verkopen we geen bakstenen, maar levenskwaliteit. Mensen willen hier genieten van de zon, van lekker eten, van de omgeving en het rustigere levensritme.”

Lees ook: Andy Van den Broeck runt Reality Matters in Mechelen en Californië: “Actie ondernemen, dat is waar Amerikanen in uitblinken”

Zijn hun klanten niet bezorgd dat de klimaatopwarming Spanje op termijn té heet maakt? Sofie krijgt er amper vragen over en merkt geen voorbehoud bij potentiële kopers. “Aan deze kuststrook heb je ook nooit dezelfde ervaring met extreme hitte als in de steden. De klimaatkwestie lijkt geen invloed te hebben op onze markt.” Zeker Belgen blijven grote interesse tonen in Spaans vastgoed. Sofie ziet er een logische verklaring voor. “Spanje is voor ons heel bereikbaar en toegankelijk, elke dag vertrekken er verschillende vluchten. In amper een paar uur tijd zit je al in een heel andere wereld met een instant vakantiegevoel.”

www.investinspain.be