© Dirk Vertommen – bez Igor © Dirk Vertommen - bez Igor

Mechels bedrijf Ixor zorgt er mee voor dat je vlotter kan rijden: “We hebben impact op dagelijkse leven van mensen”

Het Mechelse digitale innovatiebedrijf Ixor ontwikkelde in opdracht van het Vlaams Verkeerscentrum een nieuw VerkeersBegeleidingsSysteem (VBS). Alhoewel Ixor bij veel mensen misschien geen belletje doet rinkelen, heeft het al meer dan twintig jaar ervaring. Ixor ontwikkelde bijvoorbeeld ook de Corona Alert-app die we allemaal op onze smartphone hadden staan.

Het systeem dat Ixor ontwikkelde voor het Vlaams Verkeerscentrum biedt niet alleen realtime informatie en ondersteuning aan de verkeersleiders in de controlezaal van het Verkeerscentrum, het helpt ook de weggebruikers veilig en efficiënt hun bestemming te bereiken door hen tijdig te waarschuwen voor files, wegwerkzaamheden en andere verkeershinder.

“Dankzij monitoring van het wegennet, biedt het systeem op elk moment een duidelijk overzicht en stelt het de verkeersleiders in staat om efficiënt te reageren”, legt CEO van Ixor, Roel Verbeeck uit. “Het verkeersplatform combineert data van verschillende bronnen in realtime en zet deze om in concrete aanwijzingen voor de dynamische signalisatie op de wegen, de website en open data feeds van het Verkeerscentrum. De databronnen zoals onder meer verkeerstellingen met ruim vijfduizend tellussen in het wegdek, Floating Car Data uit navigatiesystemen, slimme camera’s met automatische incidentdetectie en politionele informatie, stellen het VBS in staat om dynamische verkeersborden aan te sturen en accurate reistijden te berekenen.”

Innovatief

“Het nieuwe VerkeersBegeleidingsSysteem is een grote stap voorwaarts in verkeersveiligheid en efficiëntie, en we zijn blij dat we onze digitale expertise hebben kunnen inzetten voor een project dat zoveel impact heeft op het dagelijkse leven van mensen”, zegt Roel Verbeeck, CEO van Ixor.

De opdracht van het Vlaams Verkeerscentrum is maar één van de velen die Ixor de afgelopen jaren realiseerde. “We proberen altijd nieuwe dingen te doen. Voor Van Breda Car Finance hebben wij een systeem om de autofinanciering gemakkelijker te maken, helemaal ontwikkeld. Daarnaast hebben we ook onze eigen producten. IxorDocs helpt je bijvoorbeeld om digitale documenten veilig en snel te ontvangen en te verzenden, zonder extra investeringen in interne software of personeelstrainingen. Onze toepassingen helpen tijd te besparen bij het verwerken van documenten zoals facturen of inkooporders. Ter illustratie: in de eerste week van juli 2024 verwerkte IxorDocs maar liefst 2.114.808 documenten in zeven dagen. Een ander product, Udini, is een oplossing voor de fysieke badges die we vaak kwijtraken. Udini biedt een digitale badge die toegang tot gebouwen en slimme mobiliteit mogelijk maakt. Het verbindt gebruikers met bestaande systemen. Onder andere met sloten, parkeerfaciliteiten, liften, fietsenstallingen en nog veel meer. Dit is een perfect voorbeeld van onze visie op Internet of Things.”

Steeds meer en meer wordt AI geïntegreerd in bepaalde toepassingen. Voor Qbus, een bedrijf uit Erpe-Mere dat gespecialiseerd is in domotica, werkte Ixor een oplossing uit om die domotica slimmer te maken door het gebruik van AI. “Zo kan het verbruik van een huisgezin ook verlaagd worden. Daarvoor genereren we elk kwartier een model van elk huis dat er op aangesloten is. Zo kunnen we patronen proberen te voorspellen.”

Personeel

De mensen die bij Ixor werken, zijn vaak IT-technisch geschoold of er door ervaring ingerold zijn. “We hebben ook wel een aantal schoolverlaters die een master informatica gedaan hebben. De eerste vijf jaar dat ze hier werken leren ze de job. Voorlopig hebben we voor iedere vacature telkens wel een aantal geïnteresseerden. Ik denk dat het de mensen aanspreekt omdat ze zelfs iets kunnen ontwikkelen. Bovendien zijn we ook ideaal gelegen. Maar we zoeken nog steeds nieuwe mensen”, zegt Roel Verbeeck lachend.

“Het nieuwe VerkeersBegeleidingsSysteem is een grote stap voorwaarts in verkeersveiligheid en efficiëntie, en we zijn blij dat we onze digitale expertise hebben kunnen inzetten voor een project dat zoveel impact heeft op het dagelijkse leven van mensen”

Roel Verbeeck, CEO van Ixor

Ixor richt zich vandaag volledig op Cloud en AI (artificial Intelligency, red.). Het ondersteunt KMO’s, grote bedrijven en overheden onder de vorm van zowel expert consultancy als lange termijn projectondersteuning. Daarnaast ontwikkelde Ixor eigen digitale producten zoals IxorDocs en Udini. Het bedrijf dat CEO Roel Verbeeck samen met twee partners opstartte in 2002, telt vijftig medewerkers. In de klantenportfolio van Ixor zitten namen als het Verkeerscentrum, Doccle, Telenet, Acerta, De Lijn, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse Overheid

Naar de toekomst toe wel Ixor vooral blijven verder doen waarmee ze bezig zijn. “Als we kunnen groeien is dat goed, maar we hebben niet de ambitie om een bedrijf van duizend mensen te worden.”