Het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen is volgens het akkoord één van de hefbomen om die ambitie te bereiken. Stad Mechelen, die deze legislatuur een speerpunt maakt van de strijd tegen kinderarmoede, grijpt dit momentum aan om ouders uit kwetsbare gezinnen extra te ondersteunen in hun vaak moeilijke zoektocht naar werk.
Stad Mechelen en VDAB gaan actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. “VDAB is de regisseur van de arbeidsmarkt, maar bepaalde aspecten van de werkloosheid kunnen wij niet alleen oplossen. Door met Stad Mechelen de krachten te bundelen, kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor knelpunten en is de lokale inbedding van onze werking beter gegarandeerd. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil VDAB de goede samenwerking met de stad Mechelen verankeren”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.
De stad en VDAB hebben drie grote ambities: meer Mechelaars aan het werk, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat.
Extra ondersteuning voor mensen in armoede
In de samenwerkingsovereenkomst is er extra aandacht voor kinderarmoede. “Om de kans op armoede vroeger te detecteren, werken we intensief samen met lokale zorgverleners: kwetsbare toekomstige ouders krijgen intensieve begeleiding van het Sociaal Huis via het centraal aanmeldpunt OPkomst. Voor de werkzoekenden onder hen maken we praktische afspraken voor prioritaire opvolging door VDAB”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van sociale zaken, armoedebestrijding en gelijke kansen.
Meer Mechelaars aan het werk
Een van de acties om meer Mechelaars aan het werk te krijgen, is het vermijden van jeugdwerkloosheid. Stad Mechelen en VDAB zijn partners in de strijd tegen ongekwalificeerde schooluitval. Via een sterk netwerk tussen lokaal bestuur, secundair onderwijs en VDAB trachten ze ongekwalificeerde uitstroom uit onderwijs te bestrijden. VDAB beschikt ook over jongerenconsulenten die jongeren met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden.