Almaar meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Vanuit maatschappelijk en commercieel oogpunt, maar ook omdat ze worden geconfronteerd met hogere prijzen voor hun grondstoffen. Nieuw technologie helpt daarbij. Mechelen wil dé plek zijn waar circulair ondernemerschap bloei. Dat wil de stad bereiken door ondernemers en ondernemende burgers te inspireren en te ondersteunen in de omslag naar duurzamere productie en consumptie.
“We hebben ons tot doel gesteld om de economie te laten innoveren en te verduurzamen. We nemen hier een actieve pioniersrol op die we willen uitdragen naar andere steden en gemeenten”, zegt Greet Geypen, schepen van economie. Begin deze maand opende in de Dijlestad nog Recuplan, de eerste circulaire houtmarkt.
In het voorjaar van 2023 beginnen de werkzaamheden aan de Impact Factory, die moet uitgroeien tot de circulaire hub van Mechelen. De stad werkt samen met OVAM en het Stadsmakersfonds om de Potterij en een aanpalend kantoorgebouw te renoveren.
Het Europees netwerk focust op het organiseren van centra voor grondstoffen. Dat zijn locaties waar producten of materialen worden verzameld om ze een nieuw leven te geven of ze te verwerken tot nieuwe producten. “Foodsavers is een mooi voorbeeld van zo’n centrum”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van duurzaamheid.
Hubs uitbouwen
Bij Foodsavers op het Rode Kruisplein komen voedseloverschotten toe van winkels en groothandels. Vandaaruit gaan ze naar allerhande sociale organisaties en afnemers die het voedsel op hun beurt verdelen of verwerken in maaltijden. “Dankzij het netwerk leerden we de impact van circulaire hubs beter inschatten en zagen verschillende Europese voorbeelden om deze hubs uit te bouwen”, vertelt Princen.
De tien steden werken samen om ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren en samen actieplannen te ontwikkelen en om de ontwikkeling van centra voor grondstoffen te ondersteunen. “Met het oog op onze klimaatambities willen we tegen 2030 onze materiële voetafdruk met 30% verminderen”, zegt Patrick Princen nog. Bij de verkoop van de voormalige bibliotheek en bij het project voor Impact Factory is daar al rekening mee gehouden.
https://www.mechelen.be/resourceful-cities