de cirque

Mechelen trekt jongste vastgoedkopers aan

MECHELEN- Meer dan 28% van de mensen die vorig jaar in Antwerpen en Mechelen een woning hebben gekocht, is jonger dan 30 jaar. Dat is veel meer dan in andere steden. “Mechelen is een zeer goed gelegen stad”, zegt notaris Bart Van Opstal.

In de meeste steden is ongeveer 23% van de kopers van vastgoed maximaal 30 jaar oud. In Antwerpen en Mechelen is dat meer dan 28%. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van de Belgische notarissen. “Antwerpen is een grootstad en heeft daardoor een extra aantrekkingskracht op jonge mensen”, zegt Bart Van Opstal. “Bovendien is er een groot aanbod aan appartementen in Antwerpen, waardoor de gemiddelde prijzen er relatief laag zijn. Een appartement in Antwerpen kost gemiddeld 241.000 euro. In Gent en Leuven kost een appartement bijna 300.000 euro.”

Waarom is de gemiddelde prijs van appartementen in de stad Antwerpen zo laag? “Omdat Antwerpen de eerste stad is die in de jaren zestig massaal appartementen is gaan bouwen”, zegt Bart Van Opstal. “Die zijn nu oud en dus goedkoper. En daar komen veel jongeren op af.”

In Mechelen kost een appartement gemiddeld 280.000 euro. Dat is veel duurder dan in Antwerpen. “Maar dat houdt jongeren niet weg. Want zij kiezen doorgaans een klein appartement dat goedkoper is dan die gemiddelde prijs, omdat ze toch nog geen gezin hebben. Bovendien is Mechelen een zeer goed gelegen stad. Je bent vanuit Mechelen heel snel in Antwerpen en Brussel. Die bereikbaarheid speelt sterk mee.”

Ouderen beconcurreren jongeren

Antwerpen en Mechelen mogen dan vooral jonge kopers hebben. Maar het aandeel jonge kopers daalt er wel, net zoals in andere steden. In Antwerpen is de daling in vier jaar tijd nog beperkt. Maar in Mechelen is ze groter. In 2017 was een kleine 32% van de kopers van vastgoed in Mechelen maximaal 30 jaar oud. In 2021 was dat nog een kleine 29%. In Turnhout is de daling nog spectaculairder: in 2017 was 28% van de kopers een jongere, in 2021 was dat nog 22%.

“Dat komt omdat jongeren steeds meer concurrentie krijgen van vijftigplussers, die vastgoed kopen als belegging”, zegt Bart Van Opstal. “Ze verhuren dat vastgoed dan. Huurgeld brengt meer op dan de rente op een spaarboekje. Mede door die concurrentie van oudere beleggers, blijven de vastgoedprijzen sterk stijgen. In de stad Antwerpen zijn de gemiddelde woningprijzen in een jaar tijd bijvoorbeeld met 8% gestegen.”

In Mechelen is de prijs van huizen ook met 8% gestegen, maar zijn de appartementenprijzen in een jaar tijd met 3% gedaald. Of dat louter toevallig is of het begin van een trend, zullen de cijfers van dit jaar moeten uitwijzen. Vastgoedspecialisten verwachten dat de prijzen dit jaar in het algemeen verder zullen stijgen. Maar die stijging zal volgens hen minder groot zijn, en meer in lijn liggen met de inflatie.