Minder, slimmer en groener onderweg zijn en een mensgericht beleid rond hybride werken zijn de pijlers van het charter. In het charter staat het welzijn van de medewerker centraal.
Wie het charter ondertekent, belooft om in 2021 het hybride werken en de nieuwe mobiliteit te verankeren in het HR-beleid. Met hybride werken bedoelt men de combinatie van thuiswerken, werken op kantoor of telewerken op een andere locatie, waarbij er gestreefd wordt naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken.
Ook Stad Mechelen ondertekende het charter. “Wij kunnen ons vinden in het charter en hebben daartoe al heel wat van deze acties in praktijk omgezet. In ons beleid hebben we reeds langer aandacht voor hybride werken en duurzame mobiliteit. Zo hebben wij eerder al ingezet op plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Het charter sluit aan bij onze toekomstvisie”, zegt schepen van Personeel, Greet Geypen (VLD-Groen-M+).
De coronaproblematiek heeft heel wat impact op de mobiliteit en het welzijn van de medewerkers. We ontdekten met z’n allen thuiswerk en merkten dat het kan. Anderzijds ervaren de werknemers ook nieuwe vormen van stress door bijvoorbeeld een moeilijke thuiswerksituatie en is er het gemis van het sociaal contact op de werkvloer.
“Veel ondernemingen bevinden zich nu op het kantelpunt van hoe ze het werk in de toekomst gaan organiseren. Als stad vinden wij het belangrijk om mee aan de kar te trekken om de uitdagingen die gepaard gaan met hybride werken, te vertalen naar een uitgewerkt beleid waarin de werknemers centraal staan. Door het charter te onderschrijven willen we het goede voorbeeld geven en nog meer ondernemingen stimuleren om doordacht in te zetten op hybride werken en nieuwe mobiliteit”, aldus Greet Geypen.
Ook gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (SP-A) is voorstander voor het ondertekenen van het charter en bracht dit punt aan op de vorige gemeenteraad. De gemeenteraad van oktober ging akkoord en keurde de ondertekening van het charter goed.