De Regie der Gebouwen kocht het gebouw destijds aan met het oog op de uitbreiding van het gerechtshof, maar uiteindelijk werd dat plan opgeborgen. Wel werden er in de loop der jaren een aantal dringende werken uitgevoerd om de veiligheid en het behoud van het pand te garanderen. Nu de initiële plannen niet doorgaan nam de Regie der Gebouwen contact op met de stad, met de vraag of er interesse was om het over te kopen.
“Wij gaan op dit aanbod in en zullen hiervoor zo’n 1,3 miljoen euro vrijmaken. We staan open voor de creativiteit van de nieuwe ontwikkelaar. Het zou bijvoorbeeld ook een publiek toegankelijk project kunnen worden. Het bedrag dat we ontvangen voor de verkoop zetten we in voor het realiseren van onze speerpunten”, zegt Koen Anciaux, schepen van Financiën en Monumenten.
“De leegstand van dit monumentale pand is al langer een doorn in het oog van de stad. Door het nu zelf te verwerven, zitten wij aan het stuur en kunnen wij het project in goede banen leiden. Er is eindelijk een toekomst voor dit stukje verleden. Bij de verkoop zullen we voorwaarden stellen zodat hier een kwalitatief project gerealiseerd wordt, dat in overeenstemming is met de herontwikkeling op de achterliggende site. Wat de invulling betreft dat zal de komende maanden duidelijker worden, maar het staat vast dat het een positieve impact moet hebben op de buurt”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen.
Het Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis werd tussen 1854 – 1857 gebouwd en verving het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis aan het Mechelse Onze-Lieve-Vrouwekerkhof.