Markt

Mechelen heeft originele oplossing voor zaterdagmarkt

MECHELEN – Zoals in vele andere steden en gemeenten gaat zaterdag ook In Mechelen de markt weer van start. Normaal staan er op de Mechelse zaterdagmarkt 109 kramen. Omdat er maximaal 50 kramen toegelaten worden en om alles op een veilige manier te laten verlopen, zal de markt over de hele dag gespreid worden. In de voormiddag zullen voornamelijk de marktkramers met voeding staan. In de namiddag worden ze vervangen door hun collega-marktkramers met non-food.

Met 109 abonnees zou, bij de heropening van de markt, telkens de helft van de marktkramers uit de boot vallen. Om dat te vermijden gaat men in Mechelen gedurende de periode dat de coronamaatregelen van kracht zijn, de zaterdagmarkt zowel in de voor- als in de namiddag organiseren.

“Voor marktkramers is de markt een zeer belangrijke bron van inkomsten. Ze staan te popelen om terug aan het werk te gaan. We hebben daarom, samen met Markta een oplossing uitgewerkt waarbij we voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad en waarbij praktisch alle marktkramers op de markt kunnen plaatsnemen. Uiteraard is de volksgezondheid daarbij de eerste prioriteit. De Mechelse markt is een topper en maakt de stad levendig en aantrekkelijk”, klinkt het bij burgemeester Alexander Vandersmissen.

Perspectief
“De voorbije weken passeerden heel wat denkpistes de revue. Uiteindelijk is Markta met het voorstel gekomen om de markt niet alleen in de voormiddag te organiseren, maar ook in de namiddag. Zo voldoen we aan de geldende maatregelen om de markt op een veilige manier te organiseren én bieden we de marktkramers een welgekomen perspectief, aangezien ze al lang op non-actief staan
”, vult Greet Geypen, schepen van Economie, aan.

Verse voeding – non food op verschillende ogenblikken
Het tijdslot tussen 7 u en 13 u wordt prioritair voorbehouden voor voedselkramen en kramen met bederfbare producten zoals snijbloemen. Vanaf 13 u wordt er gewisseld en worden de nieuwe kramen opgesteld. Vanaf 14 u tot 18 u is het dan de beurt aan kramen met niet bederfbare producten. Zo kan de markt steeds doorgaan, met respect voor alle geldende maatregelen.

Voorbeeld in Vlaanderen
Marktkramer en voorzitter van Markta Luc Mariën – beter gekend als Luc Vis – is heel tevreden met de oplossing. “Het is belangrijk dat alle marktkramers op de zaterdagmarkt terecht kunnen. Een beurtrolsysteem is vooral voor handelaars met verse producten niet haalbaar. Doordat alle marktkramers mogen deelnemen aan de zaterdagmarkt is er ook continuïteit voor de klanten en de kramers. Mechelen stelt hier een voorbeeld in Vlaanderen, ik hoop dat andere steden dit voorbeeld volgen”, vertelt Luc Mariën.