Mariam Harutyunyan

Mariam Harutyunyan van KinArmat Initiave staat in de finale van de Strafste Onderneemster van Mechelen

De zoektocht naar Dé strafste onderneemster van Mechelen nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen Made in Mechelen en Gazet van Antwerpen deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Mariam Harutyunyan van het KinArmat Initiative.

“Mijn motivatie om te ondernemen komt vanuit mijn opvoeding”, vertelt Mariam Harutyunyan wanneer we naar haar inspiratiebron vragen. “Mijn ouders hebben mij altijd aangemoedigd om sterk en zelfstandig in mijn schoenen te staan. Ze leerden me om nooit afhankelijk te zijn van iemand anders. Die waarden hebben de basis gelegd voor mijn ondernemerschap. Als student al voelde ik de kriebels om te ondernemen, wat leidde tot het oprichten van mijn eerste bedrijf.”

Sinds dat eerste bedrijf startte Mariam al verschillende andere bedrijven en organisaties, met maar één doel voor ogen: maatschappelijke vooruitgang. Zo organiseert ze met haar KinArmat Initiative gesprekken tussen verschillende generaties, om ze dichter bij elkaar brengen. Als executive director bij A Seat At The Table wil ze jongeren met diverse achtergronden de kans geven hun potentieel te ontdekken door rondetafelgesprekken, studiereizen en mentoringsprogramma’s op poten te zetten. Daarnaast is Mariam ook betrokken bij de Expertendatabank van de Vlaamse Overheid, waarmee ze zich inzet voor een inclusieve vertegenwoordiging van onze regio.

Ook internationaal heeft Mariam het al ver geschopt. Zo is ze alumna van het Salzburg Global Seminar, een non-profit die wereldleiders wil aanzetten tot verbetering, treedt ze op als adviseur bij de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties en is ze mede-oprichtster van het Global Shapers Antwerp-initiatief van het Wereld Economisch Forum.

Met zo’n waslijst aan initiatieven belandde Mariam al op de Belgium’s 40 under 40-lijst en raakte ze genomineerd voor de Strafste Onderneemster van Mechelen. Dat heeft ze naar eigen zeggen te danken aan de mensen rondom haar. “De communities die tot stand zijn gekomen door mijn organisaties bevatten stuk voor stuk fantastische individuen die onvoorwaardelijk achter mijn werk staan”, klinkt het. “Deze nominatie is een weerspiegeling van hun steun, geloof in onze gezamenlijke missie, en de positieve impact die we samen hebben gecreëerd. Het is dankzij hun aanmoediging en betrokkenheid dat ik deze erkenning heb mogen ontvangen.”

“Een stem op mij is voor mij niet enkel een persoonlijke erkenning”, gaat ze verder. “Maar een stem voor de hele community die mijn organisaties vertegenwoordigen. Het is een bevestiging van ons streven naar positieve verandering.”

Al gunt ze het een van de andere onderneemsters ook om de titel op te strijken.  “Ik beschouw die topdames niet als concurrenten”, besluit Mariam. “Het is werkelijk fantastisch om te zien hoeveel getalenteerde onderneemsters er zijn. Het vormt een soort sisterhood die we absoluut moeten koesteren en behouden. Onze nominaties zijn een bewijs van de kracht en diversiteit die we als vrouwelijke ondernemers te bieden hebben.”

Stemmen op Mariam, of een van onze andere straffe onderneemsters, kan nog tot en met 3 maart via https://www.made-in.be/strafste-onderneemster/.