Vorige week vroegen verschillende klanten aan Marc Smets of hij zondag zeker open was. “Ik vond dat bizar”, zegt hij. Tot er afgelopen zondag plots tientallen klanten voor zijn zaak stonden. Ze wilden de uitbater verrassen voor zijn twintigjarig jubileum. “Ik hoorde gestommel buiten, maar dit had ik totaal niet zien aankomen. Het was supertof”, vertelt hij. De wijnhandelaar is niet de eerste de beste. Veel klanten kennen hem natuurlijk van zijn winkeltje in de Guldenstraat, maar Marc levert ook aan groothandels tot in West-Vlaanderen én aan verschillende Mechelse horecazaken.
Liefde voor Franse wijn
“Zeker 50% van de wijnen en sterkedranken die ik verkoop, voer ik zelf in. Daar zitten flessen tussen die je op de meeste plaatsen niet vindt”, vertelt Marc, die nog altijd een liefde heeft voor Franse wijnen. “In Frankrijk kennen ze toch iets van wijn maken”, zegt hij. Zo kan je in zijn winkel bijvoorbeeld een Vin Cuit vinden uit de Provence. “Daar drinken ze hem bij hun treize desserts de Provence. De dertien verwijst naar Jezus en de twaalf apostelen. Het is een dessert dat gegeten wordt op kerstavond met onder andere walnoten, gedroogde vijgen, gekonfijt fruit en nougat”, legt Marc uit.
De wijnhandelaar is best trots op de speciale wijnen en sterkedranken die hij al bijna twintig jaar in huis heeft. “Lang voor ze bij ons bij een breder publiek populair waren”, zegt hij. Denk dan aan Madeira, een versterkte, zeer lang houdbare wijn afkomstig uit het gelijknamige Portugese eiland, Of Vin jaune, een specialiteit uit de Franse Jura. “Maar ook aan absint, een sterkedrank op basis van anijs, of Pommeau”, somt Marc op. In de Franse regio’s Bretagne en Normandië maken ze Pommeau door calvados van een jaar oud te mengen met ingedikt appelsap. “Dit is een zaak vol rariteiten.”
Chateau Angélus
Alles begon veertig jaar geleden. “Ik was zeventien. Ik dronk al wel eens een glas rode wijn, maar ik vond dat niet evident. Tot ik op het verjaardagsfeest van een vriendin van mijn ouders een glas rode wijn dronk dat me wel heel erg beviel. Dat was een Chateau Angélus en ik vond de smaak verrassend. Zo ben ik over wijnen beginnen lezen”, legt Marc uit. Nog later ging hij cursussen volgen en schaafde hij zijn kennis meer en meer bij.
Daaruit volgden de eerste proeverijen die Marc organiseerde. In de kelder van de intussen gesloten handwerkwinkel Comtex op de IJzerenleen opende hij zijn eerste winkel. “Dat was de winkel van Marie-Louise, de dame bij wie ik indertijd mijn eerste lekker glas rode wijn dronk. Menig klant heeft daar zijn hoofd gestoten, maar de locatie was leuk”, zegt hij.
Vijftien jaar geleden verhuisde De Wijnwinkel naar de Guldenstraat. Daar is de winkel gevestigd in ’t Overschotje, ooit een tolhuis dat letterlijk over de Binnendijle hangt. “Vroeger was in dit historisch pandje een pralinewinkel van chocolatier Gauthier. Na de restauratie kon ik het pand huren.”
Dit weekend proeverij
Om zijn jubileum extra te vieren, organiseert Marc Smets komend weekend in ‘Huis den Inghel’, een ander historisch pand in de Guldenstraat 27, een van zijn gekende wijnproeverijen. “We hebben een keuze gemaakt uit het ruime gamma producten dat we zelfs rechtstreeks importeren. Voor onze proeftafels hebben we de producenten zelf uitgenodigd”, vertelt Marc. Die komen speciaal voor hem over uit Frankrijk, maar ook uit andere wijnlanden zoals Duitsland, Italië, Oostenrijk en Spanje.
Liefhebbers van wijn en sterkedrank zijn zaterdag 11 november welkom van 13 tot 20u en zondag 12 november van 13 tot 18u.