Het was het tijdschrift Knack dat eind maart naar buiten kwam met het nieuws over de manager van de businessafdeling. Verschillende medewerkers van de school kwamen toen aan het woord en maakten onder meer gewag van een hoge werkdruk, een verziekte werksfeer en gebrek aan menselijkheid.
Halfweg vorig jaar was preventiedienst Idewe al met een onderzoek gestart na een anonieme collectieve melding. Daaruit bleek dat er onder meer aanwijzingen van grensoverschrijdend gedrag en misbruik van de machtspositie waren lastens de man.
De manager werd enkele maanden op non-actief gezet, maar begin dit jaar nam hij zijn taken op de hogeschool weer op. Om het vertrouwen trachten te herstellen en om te vermijden dat er opnieuw klachten zouden volgen, werd er een welzijnsactieplan uitgerold. Dat gebeurde onder begeleiding van een coach en monitoring van de directie.
Onderling overleg
Het plan in kwestie zou evenwel niet naar behoren zijn opgevolgd en bovendien zouden er volgens Knack nieuwe vaststellingen zijn gemaakt. In een mail die de directie dinsdagavond naar haar medewerkers stuurde stond te lezen dat de samenwerking met unitmanager in onderling overleg is stopgezet. De man was sinds het academiejaar 2015-2016 hoofd van de afdeling.
Vorig jaar was er ook een melding van mogelijk misbruik van hogeschool-middelen door de leidinggevende. Bedrijfsrevisor PwC, die eveneens een onderzoek voerde, vond evenwel geen concrete bewijzen hiervoor. Wel concludeerde de bedrijfsrevisor dat er een beleid is gevoerd dat niet in lijn ligt met de courante maatregelen ter voorkomen van belangenvermenging en dat er een gebrek aan transparantie was.
Wie de nieuwe manager van de businessafdeling wordt is voorlopig nog niet duidelijk.