makker

M’akker trekt naar zaterdagmarkt

SCHRIEK, HOMBEEK, MECHELEN – Onder de gezamenlijke noemer M’akker (Mechelse akker) hebben Ferm, Biobuur en ’s Middenveld zich verenigd. Ze zullen om beurt verse groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen van eigen bodem aanbieden op de Mechelse zaterdagmarkt.

De drie Mechelse bedrijven spelen in op de toenemende vraag naar biologische producten en hebben een samenwerkingsakkoord gesloten.

Biobuur – Kris Hofmans – startte in 2013 vanuit de bio-dynamische boerderij Akelei in Schriek, één van de pioniers in de biolandbouw. Hij werkte er op het veld en nam de vers geoogste groenten mee naar de stad. Zo ontstond Biobuur, een pakkettensysteem dat de Mechelaar wekelijks voorziet van verse biologische groenten en fruit van bioboeren uit de omgeving.

’t Middenveld in Hombeek werd in 2017 opgericht door bioboeren Koen De Wit en Sander van Nieuwenhove. Ze legden een kleinschalig en toegankelijk veld aan waarop geteeld wordt volgens de regels van de biologische landbouw. Op zondag kunnen klanten zelf komen oogsten. Vanaf dit jaar zorgt Koen alleen voor de groenten op dit veld.

Ferm en Juffer

Sander van Nieuwenhove trok met zijn partner Veerle Huybrechts een paar kilometer verder en begon er het landbouwbedrijf Ferm. Veerle startte eerder haar bedrijf Juffer op en specialiseerde zich in kruiden en eetbare bloemen.Ze voorzien particulieren en restaurants vanaf juni van groenten, kruiden en bloemen.

M’akker is een collectief waarmee de drie ondernemingen de Mechelaar nog directer voorzien van verse seizoensgroenten van de Mechelse akker. Respect voor de waardevolle bodem en zorg voor de toekomst staan hierbij centraal.

De boeren van M’akker zijn geschoolde bioboeren. Ze volgden allen de opleiding tot bioboer bij Landwijzer vzw.