Hoeve Ten Bossche Foto: Dirk Vertommen

Majella van Hoeve Ten Bossche schept laatste ijsjes voor haar pensioen

De artisanale ijsmakerij Hoeve Ten Bossche in Hombeek (Mechelen) stopt ermee na 26 jaar. Dat kondigt zaakvoerster Majella Van De Velde aan. Op 1 september zal ze voor het laatst de deuren openen.

“Je hebt het misschien hier en daar al gehoord. Het is definitief beslist. Ik zal op 1 september 2024 het laatste bolletje ijs scheppen. Ik ga namelijk met pensioen.”

Met die aankondiging maakte Majella Van De Velde zaterdagmorgen op sociale media bekend dat ze er mee stopt. Al van in 1998, 26 jaar lang, is ze de drijvende kracht achter de ijsmakerij van Hoeve Ten Bossche in een landelijke uithoek van Hombeek. Marc is afkomstig uit een Zoerselse landbouwfamilie. De zoektocht naar een geschikte grond om zelf een melkveebedrijf te starten, bracht het koppel naar de Bosstraat in Hombeek. Om de melkquota te counteren, zochten ze naar nieuwe inkomsten en zo werd de ijsjeszaak geboren.

Lees ook: Artisanale ijsmakers van Hoeve Ten Bossche: “Bij ons komt ijs recht van de koe”

De hoeve ligt midden in het groen op het Hombeeks plateau. Al die jaren kwamen er ontelbare gezinnen langs om er te genieten van een ambachtelijk bereide verfrissing, met verse hoevemelk van de koeien van Majellas man Marc Truyen. En talrijke feestelijke familiemomenten in de regio werden afgesloten met een artisanale ijstaart van Hoeve Ten Bossche.

Op de aankondiging dat het er bijna opzit, volgde dan ook meteen veel reacties van trouwe klanten, die aangeven dat ze de plek enorm gaan missen. “Dat raakt me.”

“Ik ga de klanten oprecht missen. Het contact, de fijne babbels, de leuke commentaren, de fijne terrasmomenten, enzovoort. Hier zijn veel mooie vriendschappen gesmeed”

Majella Van De Velde

“Mensen zijn ook altijd goed gezind als ze een ijsje komen kopen. Ik heb dit dus altijd heel graag gedaan”, gaat ze verder.

Haar laatste werkdag is gepland op 1 september. “Ik ga de klanten niet zomaar laten gaan. Wie die dag langskomt, maakt kans op een mooie herinnering aan onze zaak. Daarna ga ik samen met Marc genieten van wat meer vrije tijd en ga ik hem helpen op de boerderij. We blijven hier gewoon wonen, er komt dus geen overnemer”, vertelt ze.

Nog een maand en dan komt er dus een eind het tijdperk van de ijsmakerij van Hoeve Ten Bossche. “Het startte allemaal kleinschalig in mijn winkeltje toen ik de eerste ijsjes verkocht. Dankzij de talrijke klanten kon ik de winkel in 2012 uitbreiden met verschillende zuivelproducten en desserten. Ik deed het niet alleen. Er was hulp van mijn man Marc die altijd voor de verse melk zorgde, van mijn kinderen en van trouwe jobstudenten tijdens drukke momenten. Hen wil ik allemaal bedanken, net als alle klanten die hier zijn langsgeweest.”

Hoeve Ten Bossche
Foto: Dirk Vertommen

Hard werken

Naast het idyllische van ijsjes verkopen, was er natuurlijk ook het harde werken. “We staan hier iedere dag om 6 uur op en nadat Marc de koeien heeft gemolken begin ik met het draaien van het ijs. Daarna gaat het ijs in vormen en voegen we de smaken toe”, zei het koppel in een reportage in deze krant in 2022.

“Of ik nog veel drukte verwacht? Dat zal natuurlijk ook nu deels van het weer afhangen. Ik heb de voorbije uren wel al heel veel mensen gehoord die zeiden dat ze nog minstens één keer zullen langskomen. Ik hoop dus dat het in augustus nog vaak mooi ijsjesweer zal zijn. Dat zou een goede afsluiter zijn. Ik zal nog een dikke maand met veel plezier alles geven.”