Magma 2 Foto: Tine Claerhout

Magma pakt voor Maanrock uit met culinaire snacks: “De blikvanger is onze vegetarische cheeseburger”

MECHELEN - Speciaal voor Maanrock tovert chef-kok Maarten Van Essche van Magma zijn restaurant in hartje Mechelen dit weekend om tot een café. “Mensen kunnen hier snel van slow cooked fastfood komen genieten, of ze nemen gewoon een van onze hamburgers mee”, zegt hij. “De blikvanger is onze vegetarische Dirty Cheese burger.”

Van Essche zit niet om een stunt verlegen. Dit voorjaar lanceerde hij in samenwerking met de Mechelaars van het Belgische handtassenmerk Awardt nog een tas uit ecologisch leder. Duurzaamheid staat centraal, ook in zijn keuken. Zo kreeg hij enkele jaren geleden voor een evenement de vraag om een snack te maken. De chef-kok koos voor een vegetarische hamburger.

Dat recept diepte Maarten Van Essche voor Maanrock opnieuw op. “Voor een stadsfestival mag het feestelijk zijn, iets wat je tussen pot en pint kunt eten. De blikvanger is onze vegetarische cheeseburger”, zegt hij. Gerechten zonder vlees minstens even goed laten smaken is een uitdaging die het Mechelse keukentalent al enkele jaren graag aangaat. “Zoals bij elke burger moest ook deze snack spicy, knapperig en sappig zijn. Een pittige kaassaus was de insteek.”

Kazen van Schockaert

Voor de gelegenheid probeerde de chef-kok zijn recept eerst met Belgische kazen. Die gaven niet de smaak die hij voor ogen had. “Uiteindelijk ben ik opnieuw gegaan voor overschotten van drie artisanale bergkazen en die komen natuurlijk van het Mechelse huis Schockaert. Daar maakte ik pikkels van bloemkool bij en om het wat peperig te maken, zit er waterkers op”, legt Maarten uit.

 

Het resultaat is zijn Dirty Cheese burger die hij voor 12,5 euro serveert. Wie toch graag een stukje vlees heeft, kan kiezen voor de Pulled Pork burger (14 euro). “Tijdens het weekend van Maanrock werken we dus niet met een gastronomisch menu zoals de klanten dat van ons normaal gewoon zijn. Zowel vrijdag als zaterdag maken we van Magma een café en kun je binnen en buiten wandelen. Dat sluit aan bij de energie van Maanrock”, legt de chef uit.

Oesterzwam in tempura

Op zijn menukaart staan dit weekend nog andere verrassende snacks. Of wat te denken van een crispy oesterzwam in tempura met een zilte mayonaise? “Die combineren we met geroosterde zoete maïs en gezouten pikante boterkaramel met een beetje popcorn erover”, zegt Maarten. Voor de gelegenheid pakt Magma ook uit met cocktails en je kunt er naar goede gewoonte een wijntje bestellen.

Magma in de Borzestraat 15 is zowel vrijdag als zaterdag open, telkens vanaf 18u.

www.magma.be