Stad en OCMW Lier en VDAB gaan actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. “Stad Lier en VDAB hebben al een lange geschiedenis van samenwerken, een voorbeeld hiervan is de jobbeurs voor jongeren. Het zijn deze samenwerkingen die we nu bevestigen in onze eerste strategische samenwerkingsovereenkomst. Door de krachten te bundelen, kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor knelpunten en is de lokale inbedding van onze werking beter gegarandeerd. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil VDAB de goede samenwerking met de stad Lier verankeren”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.
Eind april 2021 telde Lier 220 niet-werkende werkzoekende jongeren (< 25 jaar). Ze vertegenwoordigen bijna 1 op 5 van de werkzoekenden in de stad. “Het goede nieuws is dat hun aantal ten opzichte van vorig jaar met 12% is gedaald. Onze inspanningen werken dus, maar het blijft een belangrijk aandachtspunt. Zeker als je beseft dat meer dan de helft ook laaggeschoold is, wat hun positie op de arbeidsmarkt er niet gemakkelijk op maakt. Door een gerichte warme overdracht van scholen en onderwijscentra naar VDAB willen we afhakende jongeren zo snel mogelijk op maat begeleiden naar de arbeidsmarkt en/of richting competentieversterking”, legt schepen Annemie Goris uit.
Lier telt eind april 376 ‘allochtone’ werkzoekenden. Dit zijn werkzoekenden die een huidige of vorige nationaliteit hebben van buiten de EU-28 of EVA-landen (Europese Vrijhandelsassociatie). Het aantal niet-werkende werkzoekenden met een migratieachtergrond is in de stad minder sterk gedaald ten opzichte van werkzoekenden zonder migratieachtergrond.
“Om de inschakeling van kansengroepen te versterken, zet de samenwerkingsovereenkomst in op actie op zeer korte termijn. Zo wordt in de maanden juni, juli en augustus met werkgevers samengewerkt in functie van toeleiding van kansengroepen. Zo vindt nog in juni een Jobbeurs plaats, gericht tot mensen met een verre afstand tot de arbeidsmarkt – waaraan 8 werkgevers deelnemen met het engagement om zich bij voorrang te richten tot kansengroepen voor invulling van vacatures. In juli en augustus is samenwerking gepland met private en publieke werkgevers, die een 30 tal vacatures voor vakantiewerk voorbehouden voor jongeren uit de kansengroepen. Op die manier doen jongeren zinvolle ervaring op, in functie van het verdere loopbaantraject”, verduidelijkt schepen Marleen Vanderpoorten.
Op het hoogtepunt van de coronacrisis, in april 2020, waren er in Lier 4.067 tijdelijk werklozen. Ondertussen is hun aantal al gedaald met bijna 70%.
De sectoren die het zwaarst getroffen zijn, zijn onder andere de groot- en kleinhandel, de horeca en het toerisme. Stad Lier en VDAB volgen de effecten van de coronacrisis op de lokale arbeidsmarkt van nabij op. Bij signalen van bedrijven in moeilijkheden, collectieve ontslagen met een grote impact bekijkt de stad samen met VDAB welke flankerende acties kunnen opgezet worden om zowel de werkgever als de werknemers te ondersteunen.
De samenwerkingsovereenkomst loopt tot 31 december 2025. Dankzij ESF (Europees Sociaal Fonds) ondersteuning, wordt de komende jaren ingezet op bijkomende ondersteuningsinzet op maat – als hefboom om kansengroepen toe te leiden naar de arbeidsmarkt. Concreet betekent dat voor de komende 2 jaar een massieve bijkomende investering van 235 extra ondersteuningstrajecten.