Smart People Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Langdurig werklozen kunnen gemeenschapsdienst doen in Heist: “Kunnen, niet moeten”

De gemeente gaat starten met het inrichten van gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen. Die kunnen in ruil voor een klein centje extra boven hun uitkering aan de slag bij de gemeente, bij vzw’s en scholen. “Dit is de beste manier om hen weer vooruit te helpen”, klinkt het.

De Vlaamse Regering maakt 5 miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren om langdurig werklozen te activeren. Heist-op-den-Berg gaat op dat aanbod in een dient een project in van beperkte schaal. “De gemeenschapsdienst is een manier om mensen weer op weg te helpen door hen de kans te geven hun vaardigheden te versterken. Het gaat om kunnen, niet moeten. Er is geen sprake van een verplichting”, zegt schepen van Werk Eva Van den Brande (Open Vld).

Er is nog altijd krapte op de arbeidsmarkt, ook in Heist. “Heistse bedrijven hebben op dit moment maar liefst 596 vacatures openstaan die niet ingevuld geraken. Tegelijk is 37 procent van de werkzoekenden in de gemeente al meer dan twee jaar op zoek naar werk. Elke dag opnieuw groeit de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze inwoners. Met de gemeenschapsdienst geef je mensen de kans om vaardigheden te versterken, arbeidsritme op te doen en om een netwerk op te bouwen. Dat is de beste manier om hen weer vooruit te helpen”, aldus schepen Van den Brande.

Heist creëert drie werkplekken en stelt één mentor ter beschikking voor de begeleiding. Het krijgt daarvoor een subsidie van 7.400 euro. Concreet zou een langdurig werkzoekende gedurende zes maanden minimaal 32 en maximaal 64 uur per maand op een leerwerkplek aan de slag kunnen. “Dat kan pakweg bij de groendienst zijn, maar de mogelijkheden zijn veel ruimer. Denk aan hulp van een zaalwachter, een ondersteunende rol in scholen of woonzorgcentra”, zegt de schepen.

De mensen die gemeenschapsdienst doen, krijgen daarvoor een vergoeding van 1,30 euro per uur, bovenop hun uitkering.