Ons Logisch Voedsel is een landbouwbedrijf dat groenten teelt voor de horeca en ook werkt volgens het CSA-concept met oogstaandeelhouders. Een volgende stap is de bouw van een eigen bakhuis. “Het zal er tegen de zomer staan. Twee meester-bouwers komen twee weken lang een masterclass traditionele hout- en ovenbouw geven. Hun case voor de cursisten is het bouwen van ons bakhuis”, legt Maaike Mussche uit.
“Het bakhuis wordt gebouwd met hout uit ons eigen dennenbos van twintig meter verder dat volledig ter plaatse wordt gezaagd en verwerkt. De gemetste oven wordt gemaakt voor het branden met takkenbussels. Op die manier is het mogelijk om eigen hout te gebruiken en dus CO2-neutraal te blijven. Het feit dat je met zo’n oven voluit stookt en niet traag laat smeulen zorgt voor een heel propere en volledige verbranding met weinig rookvorming”, legt ze uit.
“Niet alleen zal hier dus eigen graan, groenten en fruit verwerkt worden tot brood en gebak voor onze hoevewinkel, pizza-avonden en brunches. Ook het constructiehout en brandhout zal van eigen terrein komen en geen kilometers afleggen voor verwerking. Daar zijn we heel fier op en het strookt helemaal met onze filosofie”, legt ze het concept uit.
VIP-bakervaring
Maar, er is helaas een ‘maar’. “Het is een heel mooi project, maar we kunnen het niet zomaar financieren met ons groentenbedrijf. Daarom zetten we een crowdfunding op voor iedereen die het belang van lokale en hernieuwbare voedselproductie wil ondersteunen. Concreet kunnen mensen via onze webshop één of meerdere vip-bakervaringen kopen voor 50 euro. Dan kunnen ze eens komen kijken bij één van onze eerste bakdagen. Het geld gaan wij gebruiken voor de mobiele zagerij die de bomen tot planken en balken komt zagen, de fundering, de bouwmaterialen voor de oven en een deel arbeidskost. Het benodigde bedrag is 9.000 euro”, klinkt het.
Wellicht zal er pas in het voorjaar van 2024 voor het eerst gebakken kunnen worden, want de oven moet eerst volledig droog zijn.