Conjunctuurbarometer

Kwart van KMO’s wil nieuwe aanwervingen in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 wil een kwart van de Belgische kmo’s (27,2%) opnieuw aanwerven. Daarmee zitten we nog niet op het niveau van voor de crisis, toen gemiddeld één op drie kmo’s (34,0%) aanwervingsplannen had. Anderzijds denkt ongeveer een op zes kmo’s (17,2%) te moeten overgaan tot ontslag. Dat blijft het dubbele van voor de crisis (8,5%). Die inzichten komen uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête van HR-dienstenverlener SD Worx bij 731 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in december.

Voor wie denkt aan solliciteren begin 2021: er zijn significante verschillen tussen grote en kleine kmo’s. Bij de grootste kmo’s (tussen 100-250 werknemers) wil acht op tien kmo’s aanwerven, terwijl dit maar het geval is bij 16,6% bij de kleinste kmo’s (minder dan 5 werknemers). Vanaf 20 werknemers stelt een op twee kmo’s aanwervingsplannen te hebben in het eerste kwartaal. Het verschil inzake aanwervingsplannen tussen kmo’s uit essentiële (covid-19) en niet-essentiële sectoren is zo goed als weggewerkt (31,5% t.o.v. 27,1%).

“De klim uit het dal zet zich verder. Er is een gevoelige stijging in de aanwervingsplannen bij kmo’s werkzaam in niet-essentiële sectoren (van 18,8% in september naar 27,1%). De sector ‘industrie en bouw’ vertoont de grootste sprong voorwaarts: van 24,2% naar 32,6% waarmee deze sector de dienstensectoren (zowel profit als non-profit) voorbij steekt (van 22,7% naar 26,0%). Hoe groter de kmo, hoe groter het optimisme over het werkvolume in 2021 en hoe groter de aanwervingsplannen. In de sector ‘industrie en bouw’ verwacht een groter aandeel kmo’s echter een afname van het werk”, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx.

De ontslagintentie blijft dubbel zo hoog als voor de crisis. Er zijn geen grote verschillen volgens provincie, gewest en grootte van de kmo. Een op drie kmo’s (30,1%) van de kmo’s met ontslagplannen, zijn van plan om dit personeelslid ook te vervangen. Dit ligt significant hoger dan in september (17,6%), maar nog steeds significant lager ten opzichte van maart (53,6%).