Er gaat te veel voeding verloren in de distributieketen. Kuehne + Nagel (Mechelen) is één van de elf bedrijven die samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) van start gaan met het project Fresh Food Logistics. In dit project wordt nagegaan waar en hoe voedselverlies kan worden vermeden of verminderd door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding.
In Vlaanderen wordt het jaarlijks verlies aan voeding in de distributieketen geschat op 116.000 ton. In Frankrijk heeft het parlement in 2015 een wet goedgekeurd om voedselverspilling te voorkomen in de supermarkten. Ook de Europese Commissie neemt de voedselverspilling ernstig en wil tegen 2030 het voedselverlies in de Europese Unie halveren. Vlaamse bedrijven moeten anticiperen op de strengere wetgeving rond voedselverspilling en met het project Fresh Food Logistics wil het VIL hen hierbij helpen.
De logistieke keten van verse voeding naar retailers moet worden geoptimaliseerd om voedselverspilling te voorkomen. Het project start met een analyse van de knelpunten bij de deelnemende bedrijven. Wat zijn de kritische punten die aanleiding geven tot voedselbederf in de logistieke keten, van producent tot winkelkassa? Waar zijn de zwakke schakels? Waar liggen de opportuniteiten?
Het VIL brengt de technologieën en de ondersteunende ICT- en communicatiesystemen (bv. voor track and trace) om bederf te voorkomen in kaart en analyseert best practices in binnen- en buitenland om een beeld te krijgen van de individuele bedrijfsinitiatieven en de samenwerkingsverbanden tussen bedrijven. Op basis van deze informatie gaat het VIL het ideaal logistiek concept opstellen, zowel voor de organisatie (o.a. de processen van forecast en vervaldata) als voor de technologie (voor monitoring van condities in de keten). Ook het kosten-baten plaatje komt aan bod.
Tenslotte organiseert het VIL samen met de deelnemende bedrijven enkele praktijktesten waarin technologie en concepten kunnen worden uitgetest. Het project loopt tot februari 2018.