Door het gebruik van de robot moeten patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven en herstellen ze sneller, wat in COVID-tijden zeker een zege is. Sinds de introductie van robotchirurgie is de dienst Urologie in Bonheiden hierin steeds een hoofdrolspeler geweest. Bijna alle grote centra in België beschikken over een operatierobot waar niet alleen urologie, maar ook hartchirurgie, gynaecologie, abdominale heelkunde, … van gebruik maken.
“In 2014 werd robotchirurgie geïntroduceerd in ons ziekenhuis met sindsdien niet alleen een forse groei van het aantal ingrepen, maar ook de indicaties waarvoor de robot kan worden gebruikt en het aantal urologen die hiervan gebruik maken. De laatste jaren is er sinds de uitbreiding van de dienst Urologie een groei tot 175 robotische ingrepen per jaar,” vertelt dokter Thibault Meert, uroloog Imeldaziekenhuis.
Nadat urologie startte met de operatierobot, werd in 2015 ook een cardiaal robotprogramma opgestart in Imelda. De eerste jaren hadden ze gemiddeld een twintigtal ingrepen. Het laatste jaar groeiden ze naar 50 ingrepen per jaar.
Bij urologie is de meest uitgevoerde robotische ingreep die voor prostaatkanker. Maar ook bij nierkanker wordt er gebruikt gemaakt van de robot. “We kunnen met robotchirurgie de patiënten heel wat pijn besparen en zorgen ook voor een betere nierfunctie na de ingreep door een gedeeltelijke wegname, iets wat eveneens een impact heeft op de overleving van de patiënt op lange termijn”, aldus dokter Meert.
Wat hartchirurgie betreft, worden complexe kransaderproblemen, voornamelijk het overbruggen van de bloedvaten op de voorzijde van het hart, met de robot geopereerd. Naar de toekomst toe zijn er voor hartchirurgie nog heel wat mogelijkheden. “Op dit ogenblik wordt het merendeel van onze klepoperaties via minimaal invasieve technieken geopereerd. Via onze videoscopisch geassisteerde technieken kunnen we met zeer kleine incisies deze ingreep uitvoeren. Indien verdere technologische ontwikkeling zou toelaten om met de robot nog minder incisies te moeten maken, kunnen we ook hier robotische chirurgie toepassen. We kijken dus met veel enthousiasme naar de toekomst en wanneer we een meerwaarde kunnen creëren zullen we dit zeker verder ontwikkelen”, vertelt dokter Herbert De Praetere, hartchirurg Imeldaziekenhuis.
Deze techniek laat toe om de totale opnameduur zoveel mogelijk te beperken zodat enerzijds de druk op het ziekenhuis minder wordt en anderzijds meer patiënten kunnen worden geholpen zonder impact op de zorg voor COVID-patiënten.