Fossanna 7 Foto: Frederik Beyens

Kontichse begint gespecialiseerd reisbureau Fossanna: “IJsland blijft verrassen, zelfs na twintig keer”

KONTICH - De Kontichse Annelies Barentsen (41) is bezeten door IJsland.Ze reisde er al minstens twintig keer naartoe en leerde zelfs IJslands, een aartsmoeilijke taal. Sinds kort heeft ze haar eigen reisbureau waarmee ze van haar hobby haar beroep heeft gemaakt.

Iedere dag wil ik minstens één waterval zien.’ Ziedaar de verklaring van Fossanna, de naam van het gloednieuwe reisbureau van Annelies Barentsen. “Een IJslandse gids gaf me die bijnaam omdat hij het moeilijk had om mijn naam uit te spreken. Foss is IJslands voor waterval. Anna is de afkorting van Annelies.”

 

Al tien jaar lang reist Annelies meerdere keren per jaar naar het voor haar mooiste land ter wereld. “Toen ik in 2013 het uitgestrekte landschap vanuit het vliegtuig voor de eerste keer zag, was ik meteen verkocht.” Voordat ze verknocht raakte aan IJsland, had Annelies al een klein stukje van de wereld gezien. In 2012 reisde ze naar de westkust van Amerika. Op aanraden van haar medereizigers belandde ze het jaar nadien in IJsland. Sindsdien reist ze alleen nog maar naar het Hoge Noorden. “Na twintig keer ben ik gestopt met tellen. Ik krijg geregeld de vraag of ik het niet beu word, maar het antwoord blijft ‘nee’. IJsland blijft verrassen. Nog steeds ontdek ik nieuwe plekken. De verschillen tussen zomer en winter zijn trouwens zo groot dat je ieder seizoen anders beleeft.”

 

Op haar Instagrampagina brengt Annelies de verschillen tussen de seizoenen heel mooi in kaart. “In de zomer is het er bijna altijd licht en zijn alle delen van het land bereikbaar. Je maakt dan ook het meest kans om papegaaiduikers te zien. De winter brengt dankzij de sneeuwlandschappen een zeer speciale sfeer met zich mee. De kans om het poollicht te zien is dan ook groot.”

 

Vulkaanuitbarsting

In 2014 kwam de ultieme droom van Annelies uit: ze was getuige van de uitbarsting van de vulkaan Bárðarbunga. “Ik heb toen een maandloon aan helikoptervluchten besteed, maar het was het waard.”

In 2017 begon ze zelfs de IJslandse taal te leren. Alle mails die ze nu naar logies en verhuurbedrijven stuurt, doet ze standaard in het IJslands en ook converseren lukt al aardig. Ze leest IJslandse boeken en luistert bijna alleen naar de IJslandse radio en televisie. “Ik ken de taal al zo goed dat ze me wel eens vragen uit welke regio van IJsland ik afkomstig ben. Het opent werkelijk deuren. IJslanders zijn op het eerste gezicht een tikkeltje afstandelijk, maar na een paar woorden in hun taal word je al snel uitgenodigd voor koffie met taart.”

 

Maar al te graag zou Annelies ooit emigreren naar IJsland, maar het leven is er duur en ze combineert tot op vandaag haar bedrijf met een job als lessenroosterplanner aan de Universiteit Antwerpen. “Ik heb al eens opgezocht of ik met die ervaring ook in IJslandse universiteiten terechtkan, maar helaas, het woord ‘plannen’ kennen ze daar niet”, lacht ze. “Ze leven volgens het principe van þetta reddast, wat betekent ‘alles komt altijd in orde’. IJslanders leven sterk in het moment. De wisselvalligheid van het weer zorgt ervoor dat ze gewoonweg niet kunnen plannen. Wat ik in België dus heel goed kan, moet ik in IJsland helemaal loslaten.”

Al is dat niet volledig waar, want een reisbureau runnen vergt ook wel wat planning, zeker als het over IJsland gaat. “Het land wordt steeds populairder bij toeristen. Er is meer vraag dan aanbod, zeker op het vlak van logement. Een zomerreis plan je dus best ruim op voorhand.”

Annelies begon met haar reisbureau vooral vanuit de behoefte om nog meer in IJsland te kunnen verblijven en tegelijkertijd haar kennis over het land met veel enthousiasme te kunnen delen. Je kan bij haar een vooraf uitgestippelde reis boeken, die je zelf met een huurwagen kan uitvoeren. Of je kan Annelies boeken als gids of deelnemen aan een van haar uitgestippelde groepsreizen. “IJsland kan je onmogelijk in één keer bezoeken, tenzij je er veel tijd voor uittrekt. Het is een land waar je gewoonweg naar moet terugkeren.”

Annelies probeert haar reizen zo duurzaam mogelijk te organiseren. Afspreken doet ze het liefst met een onlinesessie. “En dat kan ook ’s avonds en in het weekend, op de momenten dat mensen écht aan hun reis denken”, zegt ze. “Alle informatie wordt online aangeboden. Bij mij moet je dus niet zijn voor dure, glossy catalogi of gedrukte roadbooks.”

Ecologisch verantwoord

Een vliegtuigreis is uiteraard nooit CO2-neutraal, maar de klant betaalt bij Fossanna wel een kleine bijdrage om dat te compenseren. “Die bijdrage wordt volledig doorgestort naar ­Kolviður, een fonds dat instaat voor het planten van nieuwe bomen in IJsland. Indien mogelijk probeer ik mijn uitstappen te organiseren met elektrisch transport. Wil je bijvoorbeeld een excursie doen naar de Westman-eilanden, dan kan dat met de elektrische overzetboot.”

 

Annelies heeft in IJsland al honderden logies kunnen uittesten, van gastverblijven tot vakantiehuizen en chiquere hotels. “Ieder verblijf dat ik aan mijn klanten voorstel, heb ik zelf gezien. Dat ik rekening hou met het ecologische aspect is voor mij een evidentie, al is daar in IJsland wel genoeg aandacht voor.”

Nooit in de kou

Wie aan IJsland denkt, begint spontaan te bibberen, maar de temperaturen vallen best mee, vindt Annelies. “Al moet je rekening houden met de onvoorspelbaarheid van de natuur én – vooral in de winter – af en toe een afgesloten weg. Je trekt best met een open geest richting IJsland. Als je niet van verrassingen houdt, dan zal je er misschien niet zo vrolijk worden.”

 

Ook van de prijzen kan je even slikken, want alles wordt er geïmporteerd en de vraag naar verblijven is groter dan het aanbod. “Het is er duur leven, maar waar ze absoluut geen tekort aan hebben, is energie en zuiver water. Dankzij de geologische samenstelling van het land is er warmte in overvloed, zelfs in die mate dat het er binnenshuis voor mij vaak veel te warm is”, gaat Annelies verder. “En tijdens een etentje op restaurant hoef je niet de duurste wijn van de kaart te nemen, want je krijgt er gratis het zuiverste water ter wereld op tafel.”

Wanneer we haar tot slot vragen wat haar favoriete regio is, moet ze ons het antwoord schuldig blijven. Zelfs een top vijf kan ze niet geven. “Elke regio is specifiek. In het zuiden moet je zijn voor de gletsjers, watervallen en kliffen. In het oosten en westen zijn de fjordenlandschappen magnifiek en je vindt er nog net iets meer authenticiteit én af en toe een rendier. In het noorden ben je op bepaalde plekken soms helemaal alleen en kan je veel nieuwe dingen ontdekken. Wat IJsland voor mij zo bijzonder maakt, zijn de 360-graden-uitzichten en de verrassende natuur die je nergens anders ter wereld vindt.”

INFO

@anneliesbarentsen en @anneliesiniceland op Instagram, www.fossanna.com

De prijs voor een individuele reis van vijf dagen start vanaf 1.200 euro p.p. Voor de begeleide groepsrondreis van 15 tot 27 mei geldt een startprijs van 4.626 euro p.p.