De nieuwe woonwijk krijgt er zeven gebouwen met in totaal 120 appartementen bij. Naast de vele één-, twee- en drie-slaapkamerappartementen komen er ook 18 ruime penthouses. Wat echter vooral opvalt in de plannen is de grote hoeveelheid groene ruimte die de wijk voorziet. Zo komt er niet alleen een publiek buurtpark met een oppervlakte van ruim één hectare, maar ook een ‘urban jungle’. Dat is een gemeenschappelijke binnenplaats tussen de zeven gebouwen waar langs alle kanten planten en bomen worden geplaatst. Het meest opvallende element van de site is ongetwijfeld een moestuin van 277 vierkante meter bovenop één van de gebouwen.
“De wijk krijgt er dus een primeur bij: de hoogste tuin van Mechelen. Een moestuin, om precies te zijn, waar de bewoners met groene vingers zich volledig kunnen uitleven. Die komt op het dak van het co-living gebouw, maar dat betekent niet dat alleen de co-living bewoners er welkom zijn. Integendeel: iedere bewoner van de tweede fase van Komet kan er zijn eigen stukje moestuin krijgen via een lidmaatschap”, legt Alexandre Huyghe, de CEO van Revive, uit.
Alle daken krijgen zonnepanelen en de verwarmingen werken uitsluitend met warmtepompen, waardoor er nergens fossiele brandstoffen aan te pas komen. “Bovendien blijft de wijk volledig autovrij, dankzij de ondergrondse parkeergarages. Zo kunnen wandelaars en fietsers zich zorgeloos over de hele site begeven. Komet moet een wijk worden met veel open ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar je kan ontspannen in alle rust. Het vele groen dat we in de plannen voorzien is daarbij natuurlijk een cruciaal aspect, maar ook de ligging langs de Vaart is een enorme troef”, zegt Alexandre Huyghe.
Ongeveer een kwart van de appartementen van de tweede fase maakt deel uit van een co-living concept. Het gaat om één gebouw dat de toepasselijke naam “Compagnie” krijgt, gelegen aan de kant van het buurtpark. “We willen op Komet echt een sterk community-gevoel creëren, het moet een warme buurt worden. Het co-living gebouw wordt daar een mooi voorbeeld van: daar krijgen de toekomstige bewoners – naast hun eigen private appartement – er ook heel wat gemeenschappelijke ruimtes bij. Zo komt er een klusruimte met gemeenschappelijk gereedschap en wasmachines, twee leefruimtes, een zonneterras, een dakterras, een atelier en een stille ontspanningsruimte.”
Van de 35 appartementen in het co-living concept zijn er vijf voorbehouden voor zorgstudio’s. Die worden aangekocht door Oak Tree, een vzw die zich focust op betaalbaar inclusief wonen voor (jong)volwassenen. Zij verhuren de studio’s aan hulpbehoevende personen die in staat zijn om zelfstandig te wonen.
De 128 woningen en appartementen van de eerste fase van het woonproject gingen alvast snel de deur uit: bijna 9 op de 10 zijn intussen al verkocht. En hoewel de verkoop van de tweede fase nu pas officieel van start gaat, hebben al 450 geïnteresseerde kopers zich gemeld.
De ontwerpen van de wijk zijn uitgetekend door drie architectenbureaus: het masterplan van de Komet-site is van de hand van Binst Architects en de plannen van de tweede fase zijn het werk van Areal Architecten en Brut. Als alles vlot verloopt kunnen vanaf eind 2024 de eerste bewoners van de tweede fase verhuizen. De woningen van de eerste fase worden vanaf eind volgend jaar al opgeleverd. Aan de plannen voor de derde – en laatste – fase wordt nog volop gewerkt.