Corndogs zijn populair in de Verenigde Staten en Korea. Een hotdog wordt op een stokje gestoken, omhuld met een beslag van maïsmeel en gefrituurd. Wie er eerst mee kwam, is een twistpunt. Zo gaan meerdere Amerikaanse staten, waaronder Texas, er prat op dat zij destijds de eerste waren. Daar zouden Duitse immigranten – jawel worst is nooit ver weg bij onze buren – hebben geprobeerd om hun worsten aantrekkelijker te maken door ze in een krokantje jasje te stoppen.
“Ook wij steken sinds enkele jaren onze hotdogs op een stokje”, zegt Hamida Chrif (59), zaakvoerster van Kirbie Corndogs. Samen met haar zonen stampte ze de fastfoodketen uit de grond. Na twee vestigingen in Antwerpen zet Kirbie de stap naar hartje Mechelen. “We volgen daarmee onze fans, die ons op Instagram en TikTok vroegen om hier een vestiging te openen. Velen van hen kwamen speciaal naar Antwerpen om van onze corndogs te smullen”, vertelt Hamida.
Maanden experimenteren
Het waren haar zonen Rammy (28), Ahmed (25) en Adnan (22) Abdo die haar inspireerden om de zaak op te starten. En hoe, door naar oude Amerikaanse televisieseries te kijken en een corndog door het beeld te zien flitsen. Haar zonen maakten er zelf eentje, maar het was mamalief die na maanden experimenteren en uitproberen de ultieme Kirbie Corndogs op de kaart zette. Ook papa Yousef helpt wat graag een handje mee.

Hun ‘Belgische’ corndogs bestaan uit een basis van worst, mozzarella, half worst half mozzarella of een vegetarische variant. Klanten hebben de keuze uit vier omhulsels. De krokante versie, helemaal volgens de traditie, is daar eentje van. “Maar ook kleine vierkante frietjes, cornflakes of panco kunnen.” Daar komen nog sausjes bij en verschillende toppings. “Onze corndogs kan je combineren met zoete aardappelfrietjes, crinkle frietjes, kipspiesjes of chicken tenders”, legt Hamida uit.
Kirbie Corndogs op de Botermarkt 7 in Mechelen opent zaterdag 5 april om 12 uur de deuren. De snackbar is daarna elke dag open van 11.30 tot 21 uur, ook op zondag.
