Teker neemt Lonki over Hasan Teker, geflankeerd door Marjan en Frank De Boeck. Foto: rr

Kippenverwerkingsbedrijf Teker uit Willebroek neemt Lonki Food Group uit Temse over

Teker, een kippenverwerkingsbedrijf uit Willebroek, heeft afgelopen vrijdag Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, overgenomen.

“Wij hebben na de brand van 26 juli 2022 met de hele familie en al onze medewerkers keihard gewerkt om Teker verder te zetten via een tijdelijke productielocatie in Genk”, zegt Hasan Teker, CEO van Teker. “Ondertussen konden we ook starten met de bouw van een volledig nieuwe verwerkingsfabriek in de regio Charleroi. Die is echter pas in het najaar operationeel. Toen 1/8 onze overeenkomst in Genk eindigde en verlenging niet mogelijk bleek, zijn we snel tot een akkoord gekomen met Marjan en Frank De Boeck om in Temse onze productie op te starten. We kennen het bedrijf zeer goed aangezien we er bijvoorbeeld al jaren gebruik maken van hun diepvries stockage en ook de productie van konijnenvlees is halal.”

“Wij hebben reeds lang een zeer goede verstandhouding en zelfs vriendschappelijke relatie opgebouwd met Hussein Teker”, vult Frank De Boeck, zaakvoerder van het bedrijf Lonki in Temse, de grootste vleeswerker van konijnen in de Benelux en Duitsland, aan. “De konijnen-business is cyclisch en daarom zochten we al enige tijd naar diversificatie, wat resulteerde in de overname van het handelsfonds van vleesgroothandel FRIGO januari 2 jaar geleden, waardoor we ook lam, rund, wild etc. aan ons aanbod toevoegden. Wij hebben echter geen opvolging in de familie en toen de jonge generatie Teker haar intrek nam in onze gebouwen, werden we meteen geïnspireerd door hun ambitie, met het gekende resultaat tot gevolg.”

Zowel Teker als Lonki hebben eenzelfde focus op kwaliteit én dierenwelzijn en delen dezelfde waarden. “Dat welzijn staat bij ons en Teker ook voorop wat betreft het personeel. Door op te gaan in de Teker Group, kunnen we werkzekerheid voor ons personeel garanderen en we stellen alles in het werk om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen”, legt Marjan De Boeck van Lonki uit.

Teker en Lonki hebben complementaire gamma’s en bedienen eenzelfde type cliënteel, van foodservice tot retail. Op korte termijn zal in Temse naast de slachtlijn voor konijnen, ook een extra slachtlijn voor kippen worden opgestart waardoor Teker alles in eigen hand heeft. Ook de stockage voor externe klanten is een activiteit die behouden blijft. Men zal verder inzetten op de meest recente, duurzame technologie ook voor de site in Temse. “Wij houden zo de focus op een 100% Belgische keten en zetten op die manier ons land op de kaart, ook wereldwijd. De diversificatie zal ons ook makkelijker toegang verschaffen tot andere landen en doelgroepen. Duitsland biedt bijvoorbeeld goede opportuniteiten”, aldus Hasan Teker.

Teker en Lonki stellen samen meer dan 110 personen te werk.