kinehuis

Kinehuis geeft wetenschappelijk onderbouwde workshops over baby’s

ITEGEM - Groepspraktijk Kinehuis heeft sinds begin dit jaar twee vestigingen in Itegem (Heist-op-den-Berg). Op de oorspronkelijke locatie op het Sint-Guibertusplein zijn tegenwoordig vijf kinesisten aan de slag. Op de extra locatie op de ‘s Herenweg richt mede-oprichtster Jo Vandecauter zich volledig op vrouwelijke gezondheid. Met Babylijf geeft ze ook wetenschappelijk onderbouwde workshops over het hanteren, dragen en masseren van baby’s. Binnenkort lanceert ze nog het online platform Mamalijf.

Sinds vier jaar heeft Kinehuis een groepspraktijk op het Sint-Guibertusplein in Itegem. Je kunt er terecht voor algemene, manuele kinesitherapie. Voor alles wat te maken heeft met women’s health, zoals zwangerschapsvragen, bekkenbodemproblemen, postnatale kwalen of menopauze, kun je terecht in de nieuwe vestiging in de ‘s Herenweg. De workshops van Babylijf vinden ook daar plaats, of Jo geeft ze op verplaatsing en in mindere mate online.

Nut van massage

Hoe de mede-oprichtster van het Kinehuis erbij kwam om zich meer toe te leggen op vrouwelijke gezondheid en het begeleiden van jonge ouders en hun kinderen? “Ik kreeg geregeld wel eens vragen van mama’s wiens kinderen sukkelden met problemen als reflux of veel huilen”, zegt ze. “Ik adviseerde hen dan vaak om naar een osteopaat of een manueel therapeut te gaan met de juiste specialisatie, maar het daagde me tegelijk dat hoe je een baby vasthoudt, draagt en hanteert, spanning in de hand kan werken of in de hand kan houden.”

 

In de groepspraktijk van Kinehuis zijn momenteel vijf kinesisten aan de slag. — © Evi Verswyvel

Tijdens een stage in een kinderziekenhuis raakte Jo overtuigd van het nut van massage. “In onze opleiding kregen we er maar zo’n tien uur les over. Er was toen nog weinig wetenschappelijk bewijs over het nut, maar tijdens die stage zag ik hoe een wat oudere kinesist een moeilijk handelbaar kindje vrij kordaat bij haar nam en het begon te masseren. Na een paar minuutjes was het helemaal gekalmeerd. Aanraking en lichaamscontact kunnen dus wel degelijk een enorme impact hebben, zeker ook bij jonge kinderen en baby’s. Ik ging me erin verdiepen en volgde bijscholingen. Via Babylijf wil ik die kennis graag delen.”

Betrouwbare informatie

Intussen is er behoorlijk wat vraag naar de workshops. Jo geeft ze meestal een-op-een aan ouders en/of grootouders. Af en toe doet ze het ook voor kleine groepen. Tijdens corona ging ze online aan de slag, maar dat is nu beperkt. “Ik zit intussen wat aan mijn plafond”, zegt ze. “Daarom speel ik met het idee om dit op termijn samen te doen met een collega-kinesist die ook over diezelfde kennis beschikt. Zo iemand vinden, is natuurlijk niet eenvoudig.”

 

© Evi Versweyvel

Intussen werkt Jo ook nog volop aan Mamalijf. “In eerste instantie wordt dat een online platform waarop moeders betrouwbare informatie kunnen terugvinden in allerlei faq’s en blogs van zorgverleners. Op termijn is het de bedoeling om er niet alleen kinesisten, maar ook artsen, vroedvrouwen, gynaecologen en andere zorgkundigen bij te betrekken. De site komt wel pas ten vroegste over een week of twee online”, zegt ze.

Leidraad bij bevalling

Achter het platform schuilt nog een webshop waarop zorgprofessionals educatief materiaal terugvinden dat Jo zelf ontwikkelt. “Recent maakte ik een boekje dat dient als een soort leidraad voor mama’s bij de voorbereiding op en het herstel na de bevalling”, legt ze uit. “Er is veel ruimte om het traject te individualiseren. Zorgkundigen en artsen kunnen er dus hun aangepast advies bijschrijven. Bij mijn weten bestond zoiets nog niet in Vlaanderen. Kinesitherapeutische hulp verliep daardoor vaak niet zo structureel voor jonge mama’s. In de webshop gaan ook nog handige extra’s te koop staan voor collega-kinesisten, zoals posters en informatiefiches die hen kunnen helpen om zaken uit te leggen.”

 

Het boekje van Mamalijf dient als een soort leidraad voor mama’s bij de voorbereiding op en het herstel na de bevalling. Zorgkundigen en artsen kunnen er hun advies bijschrijven. — © Evi Verswyvel

Jo richtte het Kinehuis op samen met Ilse ibens. Intussen werken er nog drie anderen in de groepspraktijk. “We zijn een ruimdenkende praktijk waar we vooral werken met manuele- en oefentherapie”, zegt Jo nog. “We gebruiken dus niet veel toestellen. We zijn ook de eersten om door te verwijzen naar collega’s in de streek als iets buiten onze kennis of ervaring ligt. Als aanvulling op de kine bieden we ook een aantal yogalessen en workshops aan.”

www.kinehuis-itegem.be, www.babylijf.be