Afbeelding3 Foto Dirk Vertommen

Kerk van Battel is voortaan Batteliek: horecazaak, ontmoetingsplek én microbrouwerij

BATTEL - Vandaag opent de Batteliek de deuren. De nieuwe horecazaak van Brouwerij Het Anker is gevestigd in de voormalige Sint-Jozefkerk in de Mechelse wijk. Je kunt er terecht voor een hapje en een lokaal geproduceerd drankje. In de kerk werden namelijk ook een microbrouwerij, -stokerij en limonaderij ondergebracht.

In december 2019 vond in de kerk van Battel de allerlaatste misviering plaats. De sleutel van de kerk werd toen symbolisch overhandigd aan Charles Leclef, eigenaar van Brouwerij Het Anker. Hij wilde van het kerkgebouw een nieuwe horecazaak met microbrouwerij, -stokerij en limonaderij maken. Het moet dé nieuwe ontmoetingsplaats worden voor de inwoners van Battel. De afgelopen maanden werd er grondig verbouwd en vanaf vandaag opent de zaak voor het grote publiek.

“Het was een uitdaging om de voormalige Sint-Jozefkerk om te bouwen”, zegt Charles Leclef. “We hebben een kelder gegraven, de ramen verlaagd voor meer lichtinval en werken met mezzanines om de brouw- en stookinstallatie in te kunnen passen. We leggen ook een terras aan, restaureerden de prachtige glasramen en recupereerden de stenen van de trap naar het altaar in de toog. Door creatief om te springen met de beschikbare ruimte wilden we voldoende plaats overhouden om er een gezellige ontmoetingsplaats met eet- en drankgelegenheid van te maken.”

 

De voormalige kerk werd omgebouwd tot een horecazaak met microbrouwerij en -stokerij. Foto Dirk Vertommen

In samenspraak met Battelaars

Het contact met de inwoners van Battel is belangrijk voor Het Anker. “Door de oprichting van een vzw blijven de Battelaars inspraak houden in wat er met de kerk gebeurt”, zegt Leclef. “Wanneer ons project zou mislukken, dan worden zij opnieuw bevraagd over een nieuwe invulling. Dat is atypisch, maar vanuit de filosofie van Het Anker vinden we dat belangrijk. Daarom ondertekenden we bij de plechtige opening van de Batteliek officieel een overeenkomst waarin die afspraken worden vastgelegd.”

Kathleen De Wolf is voorzitter van die vzw en tevreden met het project. “De kerk was het hart van de christelijke gemeenschap in Battel”, zegt ze. “Nu wordt het gebouw het hart van de volledige gemeenschap. Zowat alle Battelaars hebben hier intense familiale momenten meegemaakt. Van doopsels over huwelijken tot begrafenissen. Het is dan ook fijn dat we de kerk in de toekomst kunnen blijven bezoeken en dat we ook onze stem behouden wanneer er ooit een andere invulling zou komen.”

 

In de Batteliek vloeit de drank rechtstreeks van de productietanks naar de tap. Foto Dirk Vertommen

Experimenteren

In de Batteliek zit je onder meer goed voor het ontdekken van nieuwe bieren en andere dranken. “Het wordt een ontdekkingsreis voor de klanten en een ruimte om continu te experimenteren voor ons”, zegt Leclef. “Alles wat hier op de kaart staat, zoals bieren, elixirs en vruchtensiropen, wordt ter plaatse geproduceerd. Na de zomer volgt ook een aanbod aan brouw- en stookworkshops, waarbij bezoekers hun creaties kunnen laten borrelen in de ketels van de Batteliek. Wie honger heeft, kan hier terecht voor fingerfood zoals pizza’s en hamburgers.”

Binnenin kreeg de Batteliek een industriële look. Voor de aankleding werd samengewerkt met het Mechelse bedrijf De Bemanning. Zij ontwikkelden een eigen wereld met surrealistische figuren. “Het zijn combinaties van dieren, mensen en objecten, zoals een giraf met een vuurtoren als kop”, zegt Dennis Kestelle. “Het is een thema waar veel fantasie in zit en waar we alle kanten mee uit kunnen. Het aanbod van de Batteliek zal nog vaak veranderen en uitbreiden. Die evolutie moeten de figuren kunnen volgen.”

 

Dennis Kestelle en zijn collega’s van De Bemanning zorgden voor de originele aankleding van de zaak. Foto Dirk Vertommen

Pareltje

Titelvoerend burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld), die bevoegd is voor de herbestemming van kerkgebouwen, is opgetogen. “Met onder andere het kerkhotel en de bibliotheek in Het Predikheren heeft Mechelen al verschillende goede voorbeelden van een nieuwe invulling voor religieuze gebouwen”, klinkt het. “Met de Batteliek levert Het Anker opnieuw een pareltje af. Met respect voor de geschiedenis van het gebouw werd een prachtige nieuwe zaak gerealiseerd.”

De Batteliek is vanaf vrijdag 25 maart geopend voor het grote publiek. Met 150 zitplaatsen maakt Het Anker zich sterk dat er altijd een plekje vrij zal zijn. Op maandag en dinsdag is de zaak gesloten. Op woensdag en donderdag is ze open van 11u tot 22u en op vrijdag tot 23.30u. Op zaterdag is de Batteliek open van 10u tot 23.30u en op zondag tot 22u.