“Ik was samen met twaalf zakelijke vrienden naar Mechelen afgezakt voor een geleid bezoek. Ik heb hier dertig jaar geleden gestudeerd en ik was echt onder de indruk van wat er hier allemaal gebeurd is. Het is de moeite om hier te investeren”, vertelt Turnhoutenaar Frans Versmissen, voorzitter van de raad van bestuur van Bouwgroep Versmissen.
Twee weken later kreeg hij een telefoontje van Sculp [IT] architecten. Zij signaleerden hem dat het Hof van Schoofs te koop stond. “Ik was op slag verliefd op het pand. Ik ben op een vrijdag gebeld, de dag erna komen kijken en ’s maandags was het verkocht.”
Het monument heeft een rijke geschiedenis. Al in de dertiende eeuw deed het dienst als lakenhuis, de voorloper van de Lakenhalle op de Grote Markt. Dat lakenhuis bevond zich oorspronkelijk achter een woongebouw op de Korenmarkt. Beide percelen, Het Schaakbord en De Leeuw, waren eigendom van de familie Schoofs. Die voegde ze samen tot één woning. Het 36 meter hoge torentje kwam er met de familie Ritz, een familie van wijnhandelaars. “In dat torentje, de hoogste particuliere toren van de stad, willen we een bed & breakfast onderbrengen. De tuin gaan we publiek openstellen”, zegt Dennis Colart de Bailliencourt, CEO van Bouwgroep Versmissen.
Die nieuwe publieke invulling juicht de stad toe. “Dit is misschien wel een van de mooiste gebouwen van Mechelen. We waarderen de keuze om op het terrein een doorsteek te creëren voor voetgangers. Op die manier ontstaat er een nieuwe aangename verbinding tussen de Korenmarkt en de Vismarkt. De binnentuin wordt een nieuwe groene oase in onze stadskern”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).
Ook handel of horeca
Alhoewel de gilde van de kruisboogschutters er rond 1600 haar gildehuis had, was het majestueuze gebouw door de eeuwen heen vooral in privéhanden. In 1874 startte de familie Lion er bijvoorbeeld een ijzerwarenhandel, die de familie Hertsens-De Weerdt later heeft voortgezet. Sinds 1977 is het beschermd als monument en dankzij een restauratie in 1984 werd een deel van het stadspaleis al in zijn oude glorie hersteld.
“In het torentje, de hoogste particuliere toren van de stad, willen we een bed & breakfast onderbrengen. De tuin gaan we publiek openstellen”
Dennis Colart de Bailliencourt, CEO van Bouwgroep Versmissen
De laatste eigenaars waren oud-gemeenteraadslid Willy Van den Eynde, die ook zaakvoerder was van Damiaan Reizen, en zijn echtgenote. Wonen zal in de toekomst ook de belangrijkste functie blijven van het Hof van Schoofs. Het Kempense familiebedrijf Versmissen wil al in september een omgevingsvergunning aanvragen voor de restauratie en verbouwing. “Op de benedenverdieping behouden we ruimte voor handel of horeca. De rest van de gebouwen krijgt een residentiële bestemming met vijf appartementen”, vertelt CEO Colart de Bailliencourt.
Op de rest van de site komen er nog eens twaalf nieuwbouwappartementen, verspreid over twee gebouwen. Aan de kop van de L-vormige tuin verrijst een nieuwbouw. “We laten ons daarbij inspireren door de speklagen en bogen die het Hof van Schoofs kenmerken, maar dan met een eigentijdse interpretatie”, vertelt Pieter Peerlings, architect en gedelegeerd bestuurder van Sculp [IT] architecten. Dat Antwerpse bureau is ook betrokken bij de herbestemming van Malt, een project in de stationsbuurt.
Grote appartementen
Ook in de Adegemstraat wordt een nieuw volume gebouwd. “We gaan daar wel een mooie gevel bewaren, ook al was dat geen vereiste”, zegt de architect. Heel bewust kiest de ontwikkelaar voor grotere appartementen van gemiddeld 110 vierkante meter groot met twee of drie slaapkamers. Het grootste optrekje in de nieuwbouw is meer dan tweehonderd vierkante meter groot. “Het was een vraag van het stadsbestuur om gezinnen de kans te geven om in het centrum te wonen”, zegt Dennis Colart de Bailliencourt. Verder is er in het publiek binnengebied plek voor een handelszaak zoals een bakker of een restaurantje.
“Van de binnentuin maken we een wandelroute met verschillende zones, van rustige plekken tot levendige ontmoetingsplaatsen”, legt architect Pieter Pierlings uit.
Prijzen voor de appartementen zijn nog niet bekend, maar ze zullen zich in het hogere segment situeren. “Zo’n prachtig historisch pand kan je moeilijk opdelen in studio’s”, zegt Frans Versmissen.
Zijn bouwbedrijf raamt de kosten voor de hele transformatie op twaaf miljoen euro. Afhankelijk van het bekomen van de nodige vergunningen zal het project ten vroegste in 2027 klaar zijn. “Bij projecten zoals deze is het belangrijk om een balans te vinden tussen ontwikkeling en het voluit respecteren van ons erfgoed. Dit project is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling. “Dit project brengt wonen, ondernemen en toerisme samen, wat perfect aansluit bij onze visie voor een dynamisch en veelzijdig Mechelen.”