“We gingen op zoek naar een nieuwe invulling voor kasteel Bel-Air omdat dit statige gebouw in de huidige vorm en met de huidige functie te weinig voordelen biedt. Het gebouw wordt te weinig gebruikt, dus er zijn ook maar weinig inkomsten. Daar staat een erg hoge onderhoudskost tegenover, stilaan dringt ook een grondige renovatie zich op”, zegt burgemeester van Willebroek Eddy Bevers.
“Ook voor het oud gemeentehuis en de pastorij wordt al langer gezocht naar een nieuwe invulling. Als totaaloplossing kiest Willebroek voor een erfpacht voor kasteel Bel-Air en een verkoopovereenkomst voor het oud gemeentehuis en de pastorij met de Sisera Groep.”
Samenwerkplek
Sisera Groep onderzocht eerst de mogelijkheid om van kasteel Bel-Air een horecalocatie te maken. Dit bleek omwille van de beperkte oppervlakte, hoge investeringskost en beperkte parkeermogelijkheden echter onmogelijk. Daarom wordt het kasteel omgebouwd tot ‘coworking space’.
“We willen van Bel-Air een inspirerende en productieve werkplek maken voor ondernemers, freelancers en bedrijven”, zegt Nail Kurum van Sisera Groep. “Uit marktonderzoek blijkt dat er in onze regio nood is aan zulke samenwerkplekken. Het kasteel moet daarom een bloeiend business center worden in een unieke, groene omgeving. We willen de deuren van de nieuwe werkplek graag openen in het najaar van 2027.”
“Kasteel Bel-Air krijgt dan wel een nieuwe invulling, maar we spreken met Sisera Groep duidelijk af dat de bestaande toegangspaden tot park Bel-Air en de Finse piste op het domein te allen tijde publiek toegankelijk blijven”, zegt Bevers. “Ook de bestaande doorgang voor voetgangers naar enkele woningen toe blijft behouden.” Het aantal parkeerplaatsen aan de doorsteek van de Zwarte Beek -nu zijn er dat een veertiental- zullen mits een goedgekeurde omgevingsvergunning worden uitgebreid naar een totaal van 19.