Kaat was eerder al aan de slag in een andere koffiezaak, maar openende recent de deuren van haar eigen koffiebar, met een focus op glutenvrij en seizoensgebonden producten. “Het idee ontstond eigenlijk via een vriendin van mij”, vertelt Kaat. “Judith, die Mors Koffie uitbaatte, is een goede vriendin geworden. Ze voelde dat de zaak niet helemaal haar ding was, maar ze wilde graag opvolging voorzien. Ze dacht aan mij. Tijdens een vakantie heb ik erover nagedacht en kwam ik terug met het gevoel dat ik het zag zitten om het over te nemen.”
Kaat zocht naar een manier om zich te onderscheiden van andere koffiebars. “Omdat ik zelf al sinds jonge leeftijd glutenvrij moet eten, besloot ik alles glutenvrij aan te bieden. Ik begin met een gewoon recept en maak er iets lekkers van dat niet te onderscheiden is van de glutenvrije variant. Mensen die glutenvrij moeten eten, hoeven zich bij mij geen zorgen te maken over wat ze bestellen. Ze kunnen alles eten zonder na te denken.” Aangezien haar tweede naam Babette is, kreeg haar zaak die naam.
Glutenvrij
Hoewel Kaat geen koksopleiding gevolgd heeft, is bakken haar tweede natuur geworden. “Mijn passie voor bakken ontstond doordat ik al zo lang glutenvrij moet eten en daardoor veel ben gaan experimenteren. Het is geweldig om mensen te zien genieten van wat ik maak. De cinnamon rolls en frangipanetaart zijn ieders favoriet”, lacht ze.
Bij Babette Coffee & Cake draait het niet alleen om koffie en gebak. Kaat werkt samen met een lokale groenteboer, die wekelijks verse seizoensgroenten en fruit levert. “Daarvan maak ik elke week een andere groentesoep. Momenteel zitten we in het pompoenseizoen”, zegt Kaat enthousiast. “Ik doe alles zelf, van de gerechten tot het runnen van de zaak. Het is nog wat zoeken, maar ik geniet er elke dag van.”
Lokale ondernemers
Naast koffie en gebak wil Kaat haar koffiebar ook inzetten voor lokale ondernemers. “Binnenkort organiseren we een kleiworkshop samen met ‘Keramiek’ uit Nijlen. Er staat ook een sip and paint op de planning. Ik vind het belangrijk om kleine ondernemers te ondersteunen. Als we elkaar steunen, kunnen we samen groeien. In de toekomst zullen er dus zeker nog dingen aankomen.”
Pay it forward
De reacties op Babette Coffee & Cake zijn erg positief. “Mensen zijn blij dat de zaak weer open is”, glimlacht Kaat. “De muren waren vroeger groen, maar ik heb ze herschilderd en zelfs daar krijg ik complimenten over. Bij Judith was het echt een clubhuis en dat gevoel van thuiskomen wil ik opnieuw creëren. Iedereen is hier welkom, of je nu glutenvrij moet eten of niet.”
Een bijzonder aspect van Babette is het ‘Pay It Forward’-systeem. “Klanten kunnen een koffietje of gebakje trakteren voor de volgende klant. Wanneer iemand afrekent, vermeld ik of er al iets getrakteerd staat. De volgende klant kan dan beslissen om het cadeautje te aanvaarden of zelf ook iets te trakteren voor de volgende in de rij. Zo ontstaat er een mooie cirkel van geven.”