Klaas Lannoy (32) en Roel Vaneyghen (32) komen uit Geluveld (Zonnebeke), de streek van Ieper. “We kenden Mechelen niet, maar we zijn aangenaam verrast door de schoonheid van de stad”, zeggen Klaas en Roel. “Het is een heel mooie stad die je vlot kunt bewandelen. Je kunt hier ook heel veel inspiratie vinden voor een spel”, vertellen ze. Anderhalf jaar geleden hebben de twee vrienden Urban Hunt opgericht. Samen ontwikkelden ze een webapplicatie voor stadsspelen.
“Op basis van onze ervaringen met de eerste versie, interviews met en observatie van spelers, wetenschappelijk onderzoek rond speltechnische concepten en speltheorieën uit de wiskunde bedachten we een unieke webapplicatie”, vertelt Klaas. In twee jaar tijd hebben ze die ontwikkeld. “Wij willen er een vernieuwende, frisse wind mee door de stadsspelen laten waaien”, zegt Roel.
“Spelen wanneer je wilt”
De twee ondernemers hebben hun ontwikkeling ondertussen ook laten beschermen. “Na registratie op onze website krijg je een sms en kun je meteen vertrekken. Op die manier kun je het spel volledig autonoom spelen wanneer je wilt”, vertelt Roel. Om de stadsspelen uit te werken, doen ze voor het veldwerk beroep op een vijftiental jobstudenten en op twee freelance historici.
“Jobstudenten doen ons voorstellen voor opdrachten. Een tekenares maakt voor ons tekeningen van de beelden en monumenten waar spelers naar op zoek gaan. Een dronepiloot maakt voor ons unieke luchtfoto’s die we in het spel verwerken en een Zuid-Afrikaan geeft tips in het Zuid-Afrikaans om het extra spannend te maken”, vertelt Klaas.
“Op maat van de stad”
Eerder lanceerden Roel en hij een eerste versie van hun spel al in hun thuisbasis Ieper en in Gent. De nieuwe versie van Urban Hunt lanceerden ze recent in Antwerpen en Brugge. Na vier maanden hard werken, komt daar nu ook Mechelen bij.
“Het is een spel op maat van de stad. Daarin onderscheiden we ons van onze concurrenten. Daar gaan we heel ver in. Het spel heeft altijd iets te maken met het straatbeeld: deelnemers moeten bijvoorbeeld iets herkennen in een gevel of ze moeten een geluid nabootsen”, legt Klaas uit. In hun spelen verwerken ze uiteraard culturele en historische weetjes.
Het spel kost ongeveer twaalf euro per persoon, voor kinderen jonger dan tien jaar is het gratis. DE uitdaging: in 95 minuten tijd zo veel mogelijk punten verzamelen met je team.