lzh0bqw8 Foto's: Hélène Baccaert

Jonge broers openen samen Frietkot Louis: “We willen de Belgische frietkotcultuur nieuw leven inblazen”

In de Schapekoppenstraat in Lier, vlak bij de Zimmertoren, is sinds kort een nieuwe culinaire hotspot te vinden: Fritkot Louis. Lierenaar Luiz Van Ouytsel (22) heeft samen met zijn broer Joe (19) een eigen frituur geopend in het pand waar vroeger frituur Marcel gevestigd was. Met een frisse blik en veel enthousiasme willen ze de Belgische frietkotcultuur nieuw leven inblazen.

Ondanks hun jonge leeftijd zijn de broers vastberaden en vol ambitie. “Een tijdje geleden hing er hier een bordje aan de muur met de boodschap: ‘over te nemen’ en ik dacht bij mezelf: waarom niet? Ik kom uit een horecafamilie. Mijn ouders en grootouders hebben alles in de horeca gedaan, alleen een frituur was nog niet aan bod gekomen”, vertelt Lierenaar Luiz Van Ouytsel (22) lachend. “Het was altijd een droom van mij om zelfstandig te zijn. Maar dat ik een frituur zou openen, was niet meteen in mij opgekomen. Via vrienden deed ik de nodige ervaring op, ik heb gespaard en nu heb ik de sprong gewaagd.”

Fritkot Louis heeft voor elk wat wils. “Wij proberen echt voor iedereen iets aan te bieden, daarom hebben we naast vegetarische opties zoals een veggie kipcorn of bitterballen, ook halal producten”, zegt Luiz. Bezoekers kunnen ook genieten van echte Lierse klassiekers, zoals het Liers koekske (platte vleeskoek met gehakt, red.). “Wij focussen ons op verse producten, en maken ook veel producten zelf zoals onze tartaar, stoofvleessaus, smos en natuurlijk het Liers koekske. We hebben qua vetten om in te bakken ook onze eigen exclusieve samenstelling, waarmee we ons willen onderscheiden. En we staan open voor suggesties van klanten. Zo hopen we op termijn, het perfecte frietje te kunnen voorleggen.”

Voor ze aan de slag gingen, renoveerden de broers eerst enkele elementen. De vloer werd volledig opnieuw betegeld met groene en witte tegels en ook het logo is herkenbaar aan de groene achtergrond. De ruimte achter de frituur werd opgehoogd en voorzien van kunstgras om plaats te bieden aan een terras. “Ik ben heel blij met de respons die er tot nu toe al gekomen is. Er zijn al heel wat mensen gepasseerd en veel klanten hebben ons ook laten weten dat ze het goed vinden, dus ik kan zeker niet klagen.”

Toekomstplannen

Hoewel de broers nog maar pas van start gingen, dromen ze volop over de toekomst. “We hadden niet verwacht hier ooit te staan en onze eigen frituur te hebben. Maar we zijn enorm begaan met ons product. We willen ons onderscheiden door de Belgische frietcultuur te respecteren. Op termijn komen er nog een paar speciallekes aan”, laat Luiz weten. “We hopen nog meer te realiseren in de sector op andere locaties, maar voorlopig focussen we ons op deze eerste locatie.”

Voor de rasechte Lierenaars is de frituur een eerbetoon aan de stad. “Onze frituur is gelegen onder de Zimmertoren, de naam komt dan ook van Louis Zimmer”, lacht Luiz. “Op die manier zetten we ook onze stad in de kijker.”