acv

Jong ACV informeert jobstudenten over hun rechten

MECHELEN - De jongerenafdeling van vakbond ACV organiseerde woensdag een sensibiliseringsactie op de Botermarkt in Mechelen. Daarmee wil Jong ACV jobstudenten wijzen op hun rechten, want al te vaak worden die door werkgevers met de voeten getreden. In de provincie Antwerpen zorgde dat vorig jaar voor 2.800 arbeidsongevallen met jobstudenten.

“We merken dat er steeds meer arbeidsongevallen gebeuren waarbij jobstudenten betrokken zijn”, zegt jongerenverantwoordelijke Lies Thielemans van Jong ACV. “De provincie Antwerpen is de trieste koploper met 2.800 arbeidsongevallen op jaarbasis. Dat gaat van lichte verwondingen tot zeer ernstige ongevallen. Vaak ligt een gebrekkig onthaal door de werkgever of een te beperkte opleiding aan de basis. Dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties.”

Via de actie op de Botermarkt en door langs te gaan op scholen wil Jong ACV zowel studenten als werkgevers wijzen op hun rechten en plichten. “We informeren de jongeren bijvoorbeeld over hoeveel uur ze mogen werken aan een verminderde sociale bijdrage of hoe hun werk in conflict kan komen met het groeipakket. Soms gaat het om kleine dingen die weinig mensen weten. Zo mag een werkgever een uur extra werken op de ene dag niet compenseren met een uur minder op een andere dag. Hij moet dat uur dubbel betalen.”

Veel vragen

Vito (20) werkt als steward voor het Agentschap Natuur & Bos. Daar komt hij in contact met bepaalde veiligheidsvoorschriften. “Maar ik mag zeker niet klagen over de begeleiding van mijn werkgever”, zegt hij. “Ik vind het wel interessant dat de vakbond deze actie organiseert, want ik merk dat veel jongeren met vragen zitten over hun studentenjob. Ik moest ook zelf op zoek naar hoeveel uur ik nu precies mocht werken. Het duurde lang vooraleer ik een duidelijk antwoord vond. Dit soort acties zijn dan ook zeker handig.”

De actie van Jong ACV vindt niet toevallig plaats tijdens de week van de jobstudent. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wordt er deze week op een ludieke manier actie gevoerd. In Mechelen konden de jongeren een spelletje nagelkoppen. Ze werden daarbij voorzien van een helm, veiligheidsbril en handschoenen om zeker in veilige omstandigheden te kunnen spelen.