Alledaagse geneeskunde, het is een brede term, maar dekt de lading: het gaat van huisartsengeneeskunde en vaccinaties over psychiatrie en vrouwengeneeskunde tot nog maar alledaagse zaken als voeding en cosmetica. Onderzoek naar deze onderwerpen en producten is dus belangrijk, maar er zijn steeds minder onderzoekscentra die zich er op toeleggen. Artsen voeren hun onderzoek vaak “on top of the job” uit en vinden daar steeds minder tijd voor. Daarom bedacht het Mechelse trio ‘Meclinas’.
Het idee ontstond in het voorjaar van 2023 en werd tijdens de zomer werkelijkheid: een centrum voor de uitvoering van klinische studies fase 2 en 3. Maar wat betekent dat nu juist?
“Voor een geneesmiddel op de markt komt, wordt het meestal eerst getest op cellen, dan op dieren, dan op mensen. Wij doen het deel bij de mensen”, legt mede-oprichtster Ine Vercammen uit. “In fase 2 en 3 wordt naar de (middel)lange effecten gekeken en de effectieve werkzaamheid.”
“Zonder deze testen en de mensen die het zien zitten deel te nemen, zouden er geen geneesmiddelen zijn”, gaat ze verder. “Zelfs voor Dafalgan hebben mensen ooit getest. Alles gebeurt onder zeer gecontroleerde omstandigheden en met de beste zorgen. We kennen bijvoorbeeld de juiste dosis al en weten dat het veilig is op korte termijn.”
“Maar we hebben inderdaad nog mensen nodig die geneesmiddelen, vaccins, voeding en medische apparatuur willen uittesten in de toekomst. We zouden dan ook graag iedereen uitnodigen om eens met een open kijk te luisteren naar wat deelnemen aan een studie juist betekent en hen op basis daarvan laten beslissen of ze willen of niet. We merken wel dat eens mensen het eens gedaan hebben, ze die barrière vaak voorbij zijn en het oke vinden om nog eens een tweede of derde keer mee te doen”, besluit Ine.
Meer informatie: www.meclinas.com