Vader Tahiri was een van die vele Marokkaanse jongemannen uit de eerste generatie die in de jaren zestig van vorige eeuw als gastarbeider in ons land toekwamen. “Meer dan veertig jaar heeft hij gewerkt als patissier”, zegt Jaouad. Zelf zocht hij op jonge leeftijd zijn weg in de horeca. De laatste zaak die de geboren en getogen Mechelaar uitbaatte, was Dim Sum in de Leopoldstraat.
“Een concept van een Aziatische takeaway dat ik zelf had uitgewerkt. Na zes jaar heb ik het overgelaten”, vertelt Jaouad.
Ondertussen is hij zelf een veertiger met een gezin en woont hij in Bonheiden. “Ik heb met plezier in de horeca gewerkt, maar het is niet te onderschatten. Het is intensief. Na al die jaren wilde ik een iets rustiger, regelmatiger leven.”
Interieurstudent
De keuze voor interieurinrichting was voor hem een logische stap. Jaouad studeerde interieur, maar hij rondde zijn studie niet af. “Ik ben heel snel in de horeca gegaan. De aankleding van de interieurs van onze horecazaken hebben we altijd zelf gedaan. Zowel het ontwerp als de decoratie. Dat lag me altijd al. Ik doe dat graag”, legt Jaouad uit.
Die passie voor interieurs leidde recent de opening van zijn interieurwinkel Artizana in de Frederik de Merodestraat. “Het wereldje trekt me heel erg aan. Ik wil het mooiste uit Fez en Marrakech naar Mechelen halen, in de stijl van de gekende riads daar”, vertelt Jaouad. Voor zijn winkel in hartje binnenstad werkt hij samen met een ondernemer die in Nederland onder dezelfde naam al veel langer zaken doet.
Traditioneel en handgemaakt, zijn ook de deuren en de tegels waarin hij zich specialiseert. “We hebben wel dertig verschillende soorten tegels en bijna vijftig varianten van deuren.”