Operatie gft Ivarem De gft-bak zal de komende maanden uitgerold worden in de brede Mechelse regio. Foto: BEPR, Ivarem

Ivarem start met ‘Operatie-gft’ in twee steden en acht gemeenten: “Factuur zal een derde lager liggen”

Inwoners van tien steden en gemeenten uit het Mechelse arrondissement kunnen de komende maanden voor het eerst een gft-container aanvragen. Het groente-, fruit- en tuinafval wordt daarna apart ingezameld, zo meldt Ivarem. De afvalintercommunale beent zo de meerderheid van de steden en gemeenten bij, want het organische afval wordt elders vaak al tientallen jaren selectief opgehaald.

“Elke dag verdwijnen er waardevolle grondstoffen in de vuilnisbak bij het restafval. Door groenafval apart in te zamelen met nieuwe containers kan er groene energie onder de vorm van elektriciteit en warmte en ook compost mee gemaakt worden. Daarom start Ivarem in de loop van 2025 met een aparte inzameling van groente-, fruit- en tuinafval, of kortweg gft”, zegt communicatieverantwoordelijke Walter Laurent van Ivarem.

Alle inwoners van Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek ontvangen in 2025 een brief waarmee ze gratis een gft-container kunnen aanvragen. “Zo helpen we niet alleen mee aan een kleinere afvalberg, maar besparen we ook op onze gft-factuur, die een derde lager zal zijn dan die van het huisvuil”, aldus Ivarem.

Stapsgewijs

Ivarem start met – zoals ze het zelf noemen – ‘Operatie-gft’ in twee steden en acht gemeenten. De implementatie gebeurt gespreid over meerdere fases, om piekmomenten in de aanvragen te vermijden en de leveringen van de gft-containers tijdig te kunnen uitvoeren. Eerst zijn de inwoners uit Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Sint-Katelijne-Waver en Putte aan de beurt. Zij ontvangen tussen 6 januari en 14 februari 2025 een brief waarin uitgelegd wordt hoe ze eenvoudig een gratis gft-container kunnen aanvragen. Willebroek, Bornem en Puurs-Sint-Amands volgen vanaf 14 april, tot slot gevolgd door de stad Mechelen vanaf 1 september 2025.

De keuze om de afvalophaling zo te organiseren was er voor de intercommunale geen uit vrije wil. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) legde de verplichting op om vanaf 1 januari 2024 het gft apart op te halen. Eén op de vier gemeenten zamelde voor de beslissing het organische afval nog in bij het restafval en daar hoorde ook het arrondissement Mechelen nog bij.

Ivarem vroeg daarop uitstel om alles voor te bereiden en de nodige afspraken met de gemeenten te maken. Dat uitstel kon uiterlijk tot 1 januari 2026 bekomen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal die datum dus gehaald worden.

Minder restafval

Twee gemeenten uit het arrondissement Mechelen, namelijk Nijlen en Heist-op-den-Berg, bieden de inwoners al sinds jaar en dag de mogelijkheid om hun organische afval op te laten halen in gft-containers. Zij zijn aangesloten bij de Kempense intercommunale IOK, dat al sinds de jaren negentig gft inzamelt. In de Kempen startte al in 1990 het eerste proefproject om gft apart op te halen. Vanaf 1997 werd het gft-project veralgemeend in het hele werkingsgebied van IOK.

“In 1992 werd een milieuconvenant opgesteld waarin de keuze moest gemaakt worden tussen een gft-regio of een groenregio. Er werd toen door Ivarem gekozen voor een groenregio, waar men meer inzet op composteren en recyclage”, verklaarde algemeen directeur Vincent Volckaert van Ivarem eerder de andere aanpak.

Dat maakt dat IOK Afval vandaag gemiddeld 86 kilogram restafval per inwoner inzamelt, terwijl Ivarem nog aan 124 kilogram per inwoner komt. Verwacht wordt dat dat laatste aantal de komende jaren ook sterk zal dalen, afhankelijk van het aantal mensen dat actief een gft-container gaat gebruiken.