isvar

Isvag mag Puurs afval blijven verbranden

PUURS-SINT-AMANDS - De gemeente Puurs-Sint-Amands blijft de volgende achttien jaar voor de afvalverbranding van het restafval bij de intercommunale Isvag. Die moet wel nog aan een vergunning geraken voor de verwerkingsinstallatie in Wilrijk.

“Isvag bestaat in principe maar tot 17 januari 2023, dus wordt ze nu verlengd”, zegt Alex Goethals (CD&V), schepen van onder meer Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. “Tijdens de gemeenteraad beslisten we om ook de volgende achttien jaar bij Isvag te blijven. Die verlenging is voor ons de meest aangewezen manier voor onze afvalverbranding. Isvag presteerde de afgelopen jaren heel goed en hield dezelfde prijs aan. Dat dit een goede keuze is, blijkt niet alleen uit de analyse van Deloitte die Isvag liet opmaken, maar ook uit de studie van Ivarem toen we de vergelijking maakten. Dit was ook een van de reden waarom we na de fusie het restafval van Sint-Amands ook van Ivarem naar Isvag is gegaan.”

Volgens Goethals zit de installatie van Isvag op vlak van best beschikbare technieken en energie-efficientie en de gemeten emissies ruim onder de normen. “De afgelopen jaren werd een warmtenet naar de omliggende bedrijven aangelegd, die gebruiken dit als vervanger van klassieke stookinstallatie op gas of stookolie”, zegt hij.Isvag heeft wel nog een nieuwe vergunning nodig. “Isvag vraagt een hervergunning voor twintig jaar voor de bestaande installatie”, zegt Goethals. “De ontvangen adviezen zijn voorwaardelijk gunstig, met uitzondering van het advies van de gemeente Aartselaar. Ovam staat positief tegenover de hervergunning en nodigde Isvag uit om samen te zitten om de toekomst te bespreken. De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie ging normaal uitspraak doen op 4 oktober, maar net voor de aanvang van de zitting werd die op vraag van de gemeente Aartselaar verdaagd naar 18 oktober. Vermoedelijk maakt de minister omstreeks 4 november de beslissing bekend.”

Els Knoops (Groen) ging niet mee in het verhaal “Die installatie hoort gewoon niet thuis waar ze nu staat. Dergelijke activiteiten moeten op een andere plaats gebeuren, in de haven bijvoorbeeld.”

Belastingverlaging

Peter Lemmens (Vlaams Belang) vroeg of het klopte dat de aandeelhouders – zoals de gemeente Puurs – een mooie terugbetaling krijgen omdat Isvag meer winst maakt op de verkoop van energie en of dat geld dan naar de burgers kan. “Het gaat voor ons om een paar duizend, in het beste geval een paar tienduizend euro”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel. “We zijn nu binnen onze meerjarenplanning bezig met een miljoenenoefening. Ik ga onze inwoners nu niet wijsmaken dat het geld hier binnen vloeit en het tijd is om hen iets terug te geven. Het is onze intentie om de belastingen niet te verhogen, bovendien gaan we er alles aan doen om zoals beloofd de personenbelasting van 7,4 naar 7,3 procent te brengen. Dat wordt al een hele klus.”