bakfiets

Isabel biedt ouderen ritje aan in bakfiets

BERLAAR-HEIKANT - Met een speciale rolstoelvriendelijke bakfiets wil Isabel De Clercq uit Berlaar-Heikant ouderen onvergetelijke momenten bezorgen. Als zorgkundige komt ze dag in dag uit in aanraking met mensen die niet langer mobiel zijn en snakken naar een uitstapje. “Eenzaamheid is echt een groot probleem”

Isabel stond jaren in het onderwijs, maar verlegde haar aandacht twee jaar geleden van de jeugd naar de ouderen. Momenteel werkt ze in woonzorgcentrum Beerzelhof als animatrice. “Ik heb ervaring als mantelzorger met mijn moeder. Toen heb ik beseft dat het heel belangrijk is om buiten te komen, ook als je niet meer mobiel bent. Nochtans zitten heel veel ouderen heel vaak vast in hun kamer. Mijn idee is om hen mee te nemen op fietstocht. Ik doe heel vaak de vroege shift in het woonzorgcentrum, na mijn uren wil ik met ouderen op stap gaan”, vertelt de 47-jarige Heikantse.

De voormalige leerkracht wiskunde en natuurwetenschappen ging daarvoor op zoek naar een geschikt vervoermiddel om de senioren op sleeptouw te kunnen nemen. “In ons land was dat heel moeilijk te vinden. Als er al een bakfiets te vinden was waar een rolstoel in paste, dan was dat een minder aantrekkelijk metalen model.

In Nederland heb ik wel een mooi houten model gevonden, dat nu speciaal voor mij wordt aangepast zodat ik mensen in hun eigen rolstoel kan vervoeren of desgewenst een kleine zitplaats kan monteren voor wie liever op die manier meerijdt”, zegt ze.

Luisteren

Haar doelgroep is breed. “Ik richt me zowel tot mensen in woonzorgcentra als minder mobiele mensen die zelf niet meer kunnen gaan fietsen, maar nog wel thuis wonen. Hun problematiek is vaak hetzelfde: eenzaamheid. Dat is echt een groot probleem. Als ze dan een mooie fietstocht kunnen maken, doet dat echt deugd. Ik luister ook naar hen en neem tijd om met hen te praten. Dat is een belangrijk onderdeel van wat ik doe. Ik leen mijn fiets trouwens niet uit aan anderen. Het is echt de bedoeling dat de mantelzorger even vrij is en ik met de persoon op stap ga”, legt ze het concept uit.

Momenteel worden de laatste aanpassingen gedaan. “In de loop van de lente zou dat in orde moeten zijn. Mensen kunnen nu al contact opnemen vai de Facebook-pagina Isa belt aan om informatie te vragen of iets in te plannen”, legt Isabel uit.

Plaatjes draaien

Ze heeft ook nog een totaal ander luik in haar aanbod. “Ik ga sinds deze week ook langs bij mensen om plaatjes te spelen. In het woonzorgcentrum merk ik dat muziek heel intens kan binnenkomen bij de mensen. Via de liedjes van vroeger herbeleven ze bepaalde gebeurtenissen uit hun leven. Rustige mensen beginnen soms plots mee te zingen of vertellen honderduit. Al is het voor mij natuurlijk ook goed als ik ze zonder veel woorden zie genieten.”