Uitbaters Jonas Merckx en Celien Van Looy stelden de inbraak woensdagochtend vast. “Toen we de deur van onze zaak openmaakten zagen we meteen de wanorde die was aangericht”, zucht het koppel. “De dieven hebben toegeslagen via de Geerdegemvaart. Daar hebben ze het raampje van ons toilet stukgeslagen. Hoe ze dat gedaan hebben, weten we niet. Er lag nergens een steen of hamer. Maar bij het binnendringen heeft een dader zich alleszins verwond. Op de muren in het toilet hing bloed. In de zaak zelf is de gewonde persoon in kwestie op zoek gegaan naar een verbandtrommel. Wellicht om een pleister of doekje te vinden zodat hij zich kon verzorgen.”
Het was de dader of daders vooral te doen om geld te vinden. “Ze zijn met de kassa en de tabletcomputer aan de haal gegaan. Ook een laptop is meegenomen. Net als de rolletjes met stukken van 0,50 cent en 1 en 2 euro. Een bakje waarin koperen muntjes zaten hebben ze dan weer laten staan.”
Koelcel
Opvallend is dat de dieven ook de koelcel hebben geopend. “Ofwel hebben ze die heel bruusk opengetrokken, ofwel hebben ze deur gebruikt om te kijken of er niets bovenop de koelkast lag. Feit is dat de deur afgebroken is. En de koelcel is urenlang blijven openstaan. Daardoor moeten we alles wat erin zat nu weggooien. Een flinke aderlating want we verzorgen momenteel ook de catering voor een school. Alles wat klaarlag om koude schotels te maken kunnen we niet meer gebruiken.”
De uitbaters vermoeden dat de inbrekers minstens met twee waren. “Ze zijn opnieuw verdwenen via het kapotgeslagen raampje van het toilet. Maar de kassa weegt toch al gauw vijftien kilogram. Het kan bijna niet anders dat die door het raampje is aangegeven aan iemand die buitenstond.”
Donderdag open
Door de inbraak bleef T-one woensdag de hele dag gesloten. “In de loop van de ochtend vond het sporenonderzoek plaats en nadien moesten we alles opruimen. Maar we gaan alles in het werk stellen om donderdag opnieuw te kunnen openen. Financieel weegt zo’n inbraak toch wel zwaar. Niet alleen zijn het geld en de tablet gestolen, we moeten heel wat levensmiddelen en brood weggooien. En bovendien hebben we woensdag geen inkomsten.”
De broodjeszaak bestaat dit najaar al tien jaar. “Het was de eerste keer dat we met een inbraak zijn geconfronteerd. En hopelijk ook de laatste keer. Dit is echt niet fijn en je staat er gewoon machteloos tegenover.”