De inboedel van het chemiebedrijf Arlanxeo De inboedel van het chemiebedrijf Arlanxeo in Zwijndrecht wordt vanaf vrijdag 20 september geveild via het veilinghuis Auctim. Foto: Joris Herregods

Inboedel van chemiebedrijf in Antwerpse haven wordt vanaf volgende week geveild

Het veilinghuis Auctim gaat vanaf volgende week de inboedel veilen van het chemiebedrijf Arlanxeo in de Antwerpse haven, dat vorig jaar zijn deuren heeft gesloten door de hoge productiekosten en de stevige concurrentie uit onder meer China.

Arlanxeo produceerde in Zwijndrecht butyl. Dat is een synthetisch rubber dat autobanden luchtdicht maakt en ook voor toepassingen in de farmasector wordt gebruikt. Arlanxeo, dat een dochtermaatschappij is van de Saoedische olieproducent Aramco, stelde in de Antwerpse haven 278 mensen tewerk. Geert Bussé, de gedelegeerd bestuurder van Arlanxeo in Zwijndrecht, zei vorig jaar dat de energiekosten in België te hoog zijn en dat de concurrentie met fabrieken in onder meer China, Rusland en Indië te zwaar werd.

“Arlanxeo kiest er nu voor om de waardevolle inboedel van de fabriek niet naar de schroothoop te brengen, maar te veilen. Ze leveren zo een bijdrage aan de circulaire economie”, zegt Dimitri Demol, operationeel directeur van het veilinghuis Auctim.

Vanaf vrijdag 20 september kunnen bedrijven bieden op een heleboel zaken, zoals brandweerwagens, chromatografen (dat zijn toestellen om mengsels te scheiden) en industriële werkbanken.

Dit is een van de brandweerwagens waarop bedrijven kunnen bieden. Foto: Auctim

Ook deze industriële werkbanken van Arlanxeo worden geveild. Foto: Auctim

“Bieders moeten zich eerst registeren en een waarborg van duizend euro betalen”, zegt Dimitri Demol. “Ze moeten ook documenten van Arlanxeo ondertekenen, zodat het bedrijf zeker weet dat de goederen bijvoorbeeld niet worden geëxporteerd naar landen waarmee Arlanxeo geen zaken doet. De veiling sluit af op 8 oktober. De lijst met hoogste bieders wordt aan het einde van de veiling aan Arlanxeo bezorgd. De veiling staat alleen open voor bedrijven, dus niet voor particulieren.”

Het gebouw van Arlanxeo wordt gesloopt en tot twee meter onder de grondoppervlakte gereinigd.