Pfizer in Puurs is een van de grootste Vlaamse economische succesverhalen van de afgelopen jaren. In 2010 stelde het bedrijf 1.302 mensen tewerk. Bij het begin van de coronacrisis in 2020 waren dat er 2.800. En vandaag zijn er 4.500 vaste werknemers, met nog enkele honderden tijdelijke contracten erbovenop.
De vestiging in Puurs was tijdens de coronacrisis de belangrijkste leverancier van vaccins. Ze worden nog altijd naar 162 landen geëxporteerd. Maar nu de coronacrisis voorbij is en er dus veel minder vaccins nodig zijn, is Pfizer wereldwijd aan een afslanking begonnen. Die treft nu ook Puurs. “In september werd aangekondigd dat 150 tijdelijke contracten in Puurs niet werden verlengd, wegens een daling van de productie”, zegt Paul Schoeters, secretaris van de christelijke vakbond ACV. “En dinsdag kregen we op een bijzondere ondernemingsraad te horen dat er nog eens 255 mensen in Puurs wegmoeten, als onderdeel van een wereldwijde efficiëntieoefening. In totaal verdwijnen er dus zo’n 400 banen.”
Geen naakte ontslagen
Koen Colpaert, de woordvoerder van Pfizer in Puurs, benadrukt wel dat dit zonder naakte ontslagen zal gebeuren. “De afbouw van banen gebeurt via een natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Sommige medewerkers zullen ook naar andere functies worden verplaatst”, zegt Koen Colpaert. “Deze afbouw van banen is nodig omdat we erover waken dat de capaciteit van onze sites beantwoordt aan de noden van het bedrijf. Na deze afbouw zullen eind volgend jaar nog steeds meer dan 4.300 vaste werknemers voor Pfizer in Puurs werken.
Pfizer blijft in Puurs ook de vruchten plukken van de betrouwbaarheid en de efficiëntie die de fabriek tijdens de coronacrisis heeft getoond. “In de komende jaren wordt er productie van buitenlandse vestigingen, bijvoorbeeld vanuit Ierland, naar Puurs gehaald, waardoor het totale jobverlies in Puurs dus beperkt blijft”, zegt Paul Schoeters.
Grootste investering ooit
In december 2022 kondigde Pfizer in Puurs ook een investering van 1,2 miljard euro aan, die ervoor zorgt dat de fabriek drie keer meer capaciteit krijgt om spuiten te produceren. Het is de grootste investering ooit in de fabriek in Klein-Brabant. Mike McDermott, de wereldwijde chef van de bevoorradingsketen van Pfizer, verwees voor die investering expliciet naar de rol die de fabriek speelde bij de productie van het vaccin tegen corona. Met de investering zijn 250 extra jobs gemoeid. Die mensen worden nog altijd gaandeweg aangeworven. “De efficiëntie-oefening die nu wereldwijd gebeurt, heeft geen invloed op dat investeringsplan”, zegt Koen Colpaert. Het is dus niet zo dat het aantal jobs in Puurs nu aan een permanente neergang is begonnen.
Vandaag maakt Pfizer in Puurs natuurlijk wel fors minder coronavaccins dan pakweg twee jaar geleden. “We maken het coronavaccin in flesjes en spuiten wel nog altijd in de periode april tot en met september. Het is nu een seizoensgebonden vaccin geworden, net zoals het griepvaccin dat is”, zegt Koen Colpaert. “Maar onze andere productie is al heel lang structureel aan het stijgen. We maken in Puurs bijvoorbeeld vaccins tegen pneumokokken (de grootste oorzaak van hersenvliesontsteking, red.), oogdruppels en pijnstillers.”