lqdryo3s

IN MEMORIAM. Van deze Mechelse ondernemers namen we dit jaar afscheid

Ook in 2023 moesten we afscheid nemen van enkele ondernemers uit het Mechelse.

Polyesterhandelaar en wielermecenas Remi De Moor / 20 december 1935 – 22 maart 2023 

Op 22 maart namen we afscheid van Lierenaar Remi De Moor. Hij overleed op 87-jarige leeftijd.

In 1968 richtte De Moor kunststoffenbedrijf Vosschemie Polyester De Moor op. Hij startte zijn bedrijf na zijn legerdienst in Duitsland, waar hij legervoertuigen herstelde met polyesterplamuur. Met zijn bedrijf bracht hij de kennis en ervaring die hij daar opdeed over naar de Belgische markt. Vanuit zijn zaak in Borgerhout voorzag hij koetswerkherstellers in het hele land van zijn product. Pas in 2009 gaf hij de fakkel door aan zoon Marc en dochter Claudia.

Lees ook: PORTRET. Liers ondernemer en wielermecenas Remi De Moor overleden: “Hij bracht Cancellara naar Koningshooikt om pintjes te tappen”

“Mijn vader was echt een pionier”, vertelt zijn dochter Claudia. “Hij experimenteerde voortdurend met onze producten. Mijn vader ontwikkelde onder andere tennisrackets en wieken voor windmolens, maar leverde ook materiaal aan kunstenaar Panamarenko, die wereldberoemd werd met zijn futuristische beelden. Zelfs voor de praatpalen langs de Belgische snelwegen ontwikkelde hij specifieke oplossingen.” Vanuit zijn passie voor wielrennen werkte De Moor ook samen met baanwielrenner Eric Schoefs aan de ontwikkeling van een carbonfiets. Daarmee vestigde Schoefs overigens het Belgisch record op de 200 meter baanwielrenner, dat pas in 2017 gebroken werd. De Moor sponsorde vanuit zijn liefde voor de sport ook zeventien jaar lang de Gentse zesdaagse, waardoor het wielerevenement kon blijven bestaan.

Pas op zijn veertigste kroop De Moor zelf op een koersfiets, waarmee hij naam maakte in de wielerwereld als ‘de opa van het peleton’. Profwielrenners hadden respect voor hem en hij bouwde een bijzondere band op met Zwitserse toprenner Fabian Cancellara. De Moor richtte een fanclub voor hem op in Koningshooikt en haalde Cancellara jaarlijks naar café Jong Jut om pintjes te tappen voor zijn fans. Ook later bleef de band tussen de twee bestaan, Cancellara kwam zelfs nog afscheid nemen van De Moor vlak voor hij stierf.

Mechels horecafiguur Rozeke Raymaekers / 1936 – 5 september 2023 

Op 5 september namen we afscheid van de Mechelse Rozeke Raymaekers. Ze overleed op 87-jarige leeftijd.

Vijftig jaar geleden verhuisde Rozeke van Limburg naar de Dijlestad. Enkele jaren later, in januari 1980, stond ze voor het eerst achter de toog van haar café ‘Den Tilt’ in de Mechelse Vrijgeweidestraat. In de meer dan veertig jaar die volgde, genoot ze met volle teugen van het uitbaten van haar bruine kroeg. “Rozeke was wellicht de oudste cafébazin van de stad”, zei vaste klant Mark Uytterhoeven in Gazet van Antwerpen. “We verliezen met haar een monument en een sterke vrouw. Ze wilde sterven achter haar toog. Dat is haar niet gelukt, maar ze heeft wel nog een heel mooie laatste avond beleefd.”

Lees ook: Trouwe klanten zetten café Tilt voort, ook nu Rozeke er niet meer is: “Wij zullen doorgaan, ze was een tweede moeder voor ons”

Enkele maanden voor haar overlijden werd Rozeke ziek, later werd ze opgenomen in De Mantel, de palliatieve afdeling van het AZ Sint-Maarten. Ook daar bleven haar vaste klanten haar bezoeken, zo vaak dat de zorgverleners nog een laatste keer met haar naar ‘Den Tilt’ trokken. Voor Rozeke een memorabele avond, waar ze ook haar laatste pintjes tapte.

Discotheekuitbater Willy Moustache Waumans / 4 april 1937 – 26 november 2023 

Op 26 november namen we afscheid van discotheekuitbater Willy Waumans, die in het nachtleven beter gekend was als Willy Moustache. Hij werd 86 jaar.

In 1955 stampte Willy Waumans het café van zijn vader over en kocht hij de eerste jukebox en discobar in de regio. Daarmee transformeerde hij het café tot zijn eerste discotheek: Schuur (’t Schureke in de volksmond) in Puurs. In de jaren ’70 vestigde hij zich in Bornem, waar de zaak zijn iconische naam kreeg: Willy’s Moustache. Later, in 1991, verhuisde de nachtclub nog naar Willebroek, waar Willy’s Moustache nog tot vandaag de deuren opent.

Lees ook: Dancinguitbater Willy Moustache op 86-jarige leeftijd overleden

Gaandeweg werd Willy een vaste waarde in het nachtleven. Niet enkel door zijn feestjes, maar ook door de opvallende leeftijdsgrens die Willy hanteerde in zijn club: mensen jonger dan 25 kwamen zijn zaak niet binnen, “want generaties samenbrengen die niet samengaan, leidt tot problemen”, aldus Willy. De leeftijdsgrens was overigens een succes. Over de verschillende decennia heen waren er amper problemen in zijn zaak.

De voorbije jaren nam Willy gas terug, terwijl zijn kinderen Steve en Tina de zaak in 2015 overnamen. Een jaar eerder kreeg hij een herseninfarct. “Het wordt een oefening in loslaten, maar wel een hele moeilijke”, zei hij daarover bij Het Laatste Nieuws. “Maar wat deed het me plezier toen ik vernam dat mijn kinderen de zaak wilden overnemen.”

“Willy was een zakenman, maar met een hart”, herinnert Werner Michiels, in de jaren ’70 dj bij Willy’s Moustache, zich. “Hij wilde altijd het beste voor zijn personeel. Vaak begon hij in de vroege uurtjes nog voor ons te koken. Dan kwam hij rond 6u plots af met varkenslapjes. We konden zelfs nog kiezen welke saus we erbij wilden. Hij verkocht veel show, maar zonder opdringerig of arrogant te zijn. Ik zal nooit vergeten hoe hij in zijn Amerikaanse slee en in stijlvolle cowboyoutfit de show stal.”