Gelateria Julietta Foto: Dirk Vertommen

In Mechelse binnenstad opent na decennia opnieuw ijssalon

MECHELEN - Restaurant Julia in hartje Mechelen krijgt er een zusje bij. Elise (21) en Thomas Peeters (20), de (plus)kinderen van de uitbaters, openen in het pand ernaast van de vroegere patisserie Vanderbeek een ijssalon. Komende zondag 9 april scheppen ze in Gelateria Julietta op de Steenweg hun eerste ijsjes. Voor Elise gaat daarmee een droom in vervulling, want ze wilde graag mensen met een beperking laten meedraaien in de zaak.

In de zomer van vorig jaar hebben Michel Vanderbeek en zijn echtgenote Ann Donneux hun bekende patisserie op de Steenweg gesloten. Daarmee kwam een einde aan een traditie van meer dan 250 jaar. “Wij waren op zoek naar een nieuw project. Elise en Thomas hadden aangegeven dat ze zeer graag in de horeca wilden stappen met een sociaal engagement”, zegt Erik Poortmans (47), hun pluspapa en chef-kok in Julia.

In eerste instantie keek de familie uit naar andere panden in de buurt, om uiteindelijk het gesprek aan te gaan met Michel Vanderbeek. “Op een kwartier was het in kannen en kruiken. Van hen hebben we de toestemming gekregen om beide panden met elkaar te verbinden”, vertelt Erik. In amper een maand tijd werd het pand verbouwd. Dat dient een dubbel doel. De zaal van Julietta wordt ook gebruikt voor Julia. “We moesten vaak klanten weigeren omdat de zaak vol zat”, zegt Elise.

Met zicht op de Sint-Romboutstoren

Overdag gebruiken zij en haar broer Thomas vanaf dit weekend de zaal van het restaurant en de tuin. “Een ijscoupe in onze tuin met zicht op de Sint-Romboutstoren zal eens zo goed smaken”, zegt Erik. Het bereiden van Italiaans ijs sluit mooi aan op het verhaal van Julia. “Mama wilde met Erik heel graag een ijssalon openen, maar ze hadden er zelf de tijd niet voor”, pikt Elise in.

 

Al was ijs verkopen voor Elise, die orthopedagogie studeerde, niet de eerste motivatie om in de sector te stappen. “Het was altijd mijn droom om een horecazaak te starten met mensen met een beperking”, vertelt ze. Mama Wendy De Cuyper (46), gastvrouw in Julia, knikt trots. “Dat zegt ze al van jongs af aan.”

Team van mensen met beperking

Een tiental mensen kan zo aan de slag, ook jobstudenten. Dat broer Thomas opvoeder-begeleider is van opleiding, komt van pas. “Eerst wilden we werken met mensen met het syndroom van Down, maar daar zijn we van afgestapt. We wilden mensen met een andere beperking niet discrimineren. We hebben een fantastisch leuk team kunnen samenstellen”, vertelt Elise.

Heel het gezin werkt overigens mee in Julia en Julietta, ook de twee andere kinderen. “Ijs past perfect in het hele Italiaanse concept van Julia. Echt Italiaans ijs is een meerwaarde voor Mechelen. Dat gaan we zelf draaien”, vertelt Erik. Verwacht je aan typische klassiekers zoals fior di latte en straciatella. “Natuurlijk mag echte pistache, die helemaal niet groen van kleur is maar bruin, niet ontbreken. Ons ijs gaan we ook verwerken in een vijftal coupes”, legt Elise uit.

 

Naast ijs zal Julietta inzetten op patisserie. “Er is plaats voor Mechelse Astridjes, maar ons hart ligt bij typische Italiaanse patisserie zoals cannolitartufo en roomhoorntjes met amarena”, zegt Erik. Tijdens de wintermaanden komen er pannenkoeken en wafels bij, in de zomer kunnen klanten zich verlekkeren op granita, een halfbevroren zoet en uiteraard typisch Italiaans drankje.

Gelateria Julietta zal tijdens de lente en de zomer elke dag behalve maandag geopend zijn van 13 tot 22u, op zaterdag vanaf 9u. Tijdens de herfst en de winter zal dat van dinsdag tot en met zondag zijn, telkens van 10 tot 18u.

www.gelateria-julietta.be