Een aantal initiatieven werden genomen om patiënten en medewerkers meer te laten genieten van de groene omgeving én het belang van de omringende natuur wordt zoveel mogelijk geïntegreerd in de organisatie.
De afgelopen jaren werd door het Imeldaziekenhuis al zwaar geïnvesteerd in groene energie. Zo werden er in 2019 1162 zonnepanelen in gebruik genomen en beschikt het ziekenhuis eveneens over een warmtekrachtkoppeling.
Het Imeldaziekenhuis vernieuwde onlangs zijn volledige containerpark. Het ophalen van papier, karton, RNMA en restafval gebeurt nu ook via rolcontainers op de diensten. Alles wordt gesorteerd en zoveel mogelijk gerecycleerd. De blauwe doeken, die rond gesteriliseerd materiaal zitten in het operatiekwartier, worden sinds vorig jaar verzameld en gerecycleerd. “Voordien kwamen deze in grote hoeveelheden bij het restafval terecht en werden ze verbrand. Deze steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn om te recycleren,” licht Mie Stockman, preventieadviseur in Imelda, toe.
Het Imeldaziekenhuis maakte ook deel uit van een pilootproject voor glasrecyclage waarin samen met EnAdviS en OVAM, ongeveer 4 ton paracetamolflesjes werden ingezameld. Hierbij werd onderzoek gedaan naar een alternatief voor het verbranden van de flesjes. Op basis van de resultaten van dit project kunnen deze flesjes binnenkort naar de glascontainer en op die manier gerecycleerd worden.
De keuken van het Imeldaziekenhuis nam verschillende initiatieven om haar afvalberg te beperken. Alle medewerkers kregen een herbruikbare glazen slakom en een warmhoudbeker waarmee ze met korting salades en soep kunnen verkrijgen in het personeelsrestaurant Café Clinic.
De keuken schakelde recent over van voorverpakt naar onverpakt brood. Deze omschakeling vermindert het gebruik van plastiek met 662,48 kg per jaar en zorgt er bovendien voor dat patiënten een grotere keuze hebben in broodvariëteiten.
Anderhalf jaar COVID-19 betekende voor alle medewerkers en artsen in het ziekenhuis werken in uitzonderlijke en moeilijke omstandigheden. Als blijvende herinnering aan hoe hard maar vooral hoe goed werd samengewerkt, besloot de directie van het Imeldaziekenhuis extra rustplekjes in het groen te voorzien. Zopas werden door Natuurpunt 8 boomstambanken geplaatst, verspreid over het Imeldadomein. Op elke bank staat een inspirerende boodschap die door de Imeldamedewerkers werden uitgekozen.
Ook aan de verwerking van het plantaardig, organisch afval wordt gedacht. Hiervoor schakelt het Imeldaziekenhuis binnenkort twintig kippen in die wel weg weten met dit organisch afval. “Een kip werkt dagelijks ongeveer 150 gr voedselresten weg. Op jaarbasis vermijden we dankzij onze kippen 1095 kg restafval. De verzorging van de diertjes zal gebeuren door vrijwilligers en onze tuinmannen. De jaarlijkse kosten voor voeding en onderhoud zullen worden bekostigd door de verkoop van de eitjes”.