kerstboom2

Ikea stopt met verkoop echte kerstbomen, maar kwekers en verkopers in onze regio zien vraag voorlopig niet afnemen

PUURS - Meubelgigant Ikea heeft beslist om vanaf dit jaar geen echte kerstbomen meer te verkopen. De interesse nam jaar na jaar af, is de verklaring. Kerstboomkwekers en -handelaars in onze regio merken daar, voorlopig, nochtans niets van, zeggen ze. “Corona heeft de vraag zelfs doen stijgen, maar de energiecrisis maakt de verwachtingen voor dit jaar wel wat onzeker.”

Ikea verkocht spotgoedkope kerstbomen voor 19,99 euro. Daar kwam dan een waardebon bij voor, vorig jaar nog, 15 euro. Dit jaar wordt die actie afgeschaft, niet enkel in ons land. ‘Duurzaamheid’, legt Ikea de beslissing uit, maar de woonketen zag de verkoop van echte bomen de jongste jaren ook afnemen. Dit jaar wordt volop op kunstbomen en kerstdecoratie ingezet.

Van alle Vlamingen kiest 18% voor een natuurlijke boom, blijkt uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Van alle Belgen is dat 22% – in de Ardennen worden er nog behoorlijk wat kerstbomen gekweekt. 56% van de Belgen heeft een kunstkerstboom, 12% houdt het bij andere versiering en 11% versiert zijn of haar woning niet.

Gemak

Jeanine De Rijbel van De Kerstboomspecialist in Puurs, waar kerstbomen met decoratie worden verhuurd aan bedrijven, maar ook steeds meer aan particulieren, merkt dat het gemak van een kunstkerstboom vooral wordt geapprecieerd. “Ze zijn ook steeds kwalitatiever en mooier geworden, én mensen halen kerst steeds vroeger in huis. Vroeger was Sinterklaas het ijkpunt, nu leveren we half november al. En als je langer genieten wil van de kerstsfeer, dan moet je wel voor een kunstboom kiezen.”

Volgens Dirk Ballekens van de vereniging van Belgische tuincentra is de evolutie naar meer kunstbomen al langer aan de gang. “Er worden vandaag duidelijk minder natuurlijke kerstbomen verkocht dan vijftien en twintig jaar geleden”, zegt hij. “Maar ik ben voor dit jaar eigenlijk niet zo negatief gestemd als Ikea. De kunstkerstbomen gaan door de inflatie meer in prijs stijgen dan de natuurlijke kerstbomen, ze kosten sowieso al een stuk meer. Dus ik denk wél dat we een goed eindejaar gaan hebben voor natuurlijke bomen.”

Geen terugval verwacht

Ook de kerstboomkwekers en -handelaars in onze regio verwachten geen terugval deze winter, en ze hebben die zelfs de afgelopen jaren niet gezien. Tony Vanginhoven uit Ravels, van de gelijknamige kerstboomkwekerij, verkoopt al sinds de jaren negentig kerstbomen, “en sindsdien is de vraag stabiel”, zegt hij. Vanginhoven verkoopt aan particulieren en belevert ook tuincentra in België en Nederland. “Verschillende soorten zijn eigen kweek, en daarenboven voeren we ook gezaagde Nordmanns in uit Denemarken, sinds die steeds populairder geworden zijn. De coronajaren hebben een extra boost gegeven, mensen zochten extra gezelligheid binnen. Dit jaar is de energiecrisis een onzekere factor. Het is wat afwachten.”

Dat zegt ook Joost Crynen uit Ranst. Hij voert Nordmanns in uit Denemarken, en kweekt zelf de klassieke zilverspar. Een Nordmann van twee meter verkoopt hij voor 60 à 70 euro, een zilverspar voor 35 à 45 euro. Een categorie tussenin is de Fraseri, die de jongste jaren steeds beter ging verkopen. “Ik heb al beslist om dit jaar niet omhoog te gaan met mijn prijzen, hoewel de kosten wel zijn gestegen. Het moet interessant genoeg blijven voor de mensen. En onze prijzen zijn echt nog wel een groot verschil met wat je in de stad betaalt.”

Vanginhoven heeft zijn groothandelprijzen wel voorzichtig wat verhoogd, zegt hij. “Voor de particulieren hebben we nog niets beslist. Half november beginnen we de bomen uit te doen voor de tuincentra, wat later volgen de bomen voor particulieren. Elke dag vers.”

Elk jaar nieuwe klanten

Pauline Draulans van Pieter Jan Porters in Bonheiden verkoopt jaarlijks in Muizen (Mechelen), vanaf eind november, ingevoerde Nordmanns. “De prijzen variëren, naargelang de grootte, van 45 tot 115 euro. Maar we verwachten niet dat er nu plots veel minder zal worden verkocht. Er zijn jaarlijks wel mensen die overstappen naar een kunstkerstboom, maar we bedienen ook elk jaar nieuwe klanten. En die willen dan echt voor een mooie boom gaan. Het is niet uitzonderlijk dat we er vijf, zes uitpakken om te laten zien, voor ze een keuze maken.”

Ook Tony Vanginhoven merkt dat de klanten graag móóie bomen hebben. “Vroeger had je kwekers die een heel jaar niet naar hun bomen omzagen, maar wij zijn er wel echt het jaar rond tussen te vinden. Twee keer per jaar snoeien, de toppen regelen, onkruid uitdoen, bemesten. In een Nordmann van twee meter kruipt tien jaar verzorging. Dat vergeten mensen soms.”