ijsbaan heist Foto: Kristof Van Rompaey

Ijsbaan Die Swaene blijft toch voortbestaan, buurt reageert opgetogen

Een tijdlang deed de geruchtenmolen zijn werk, maar er is sinds vorige week duidelijkheid over het voortbestaan van de Heistse kunstijsbaan Die Swaene. Afscheidnemend uitbater Leo Verbeeck kwam tot een overeenkomst over opvolging. Buurtbewoners en gebruikers van de schaatsbaan zijn tevreden met het nieuws.

Ijsbaan Die Swaene vierde vorig jaar nog haar vijftigste verjaardag. Het pand in de Kasteelstraat opende op zaterdag 2 december 1972 en is onder meer de thuisbasis van ijshockeyclub Olympia Heist en kunstschaatsclub Die Swaene. Het aangekondigde pensioen van huidige uitbater Leo Verbeeck en de verkoop van de site aan een nieuwe eigenaar deed buurtbewoners en schaatsliefhebbers een tijdlang vrezen voor de toekomst.

Vorige week volgde het verlossende nieuws: vanaf volgend seizoen volgt Dominik Peeters zijn voorganger Leo Verbeeck op, al wordt hij zelf niet het uithangbord. Hij gaat een team vormen met mensen die kort bij hem staan. “Ik heb een verleden als ijshockeyspeler achter de rug”, vertelt hij. “Zoals velen in de regio heb ik mijn jeugd dus op de Heistse ijsbaan doorgebracht. Voor alle duidelijkheid, een sluiting is nooit de bedoeling geweest. We moesten wel eerst tot een overeenkomst komen met de huidige uitbater over de voortzetting. Als volgende stap gaan we zo snel mogelijk in gesprek met de huidige personeelsleden.”

Lees ook: IJsbaanuitbater Leo Verbeeck (62) begint vrijdag aan laatste schaatsseizoen: eigenaars beraden zich over toekomst Die Swaene

Flinke opdracht

Het gebouw in de Kasteelstraat doet al een dikke halve eeuw dienst. “Energie is vandaag de motor van alles”, stelt Dominik. “Er zijn investeringen nodig om de infrastructuur efficiënter te maken. Hoe dat kan, gaat nog een zoektocht zijn. Je zou bijvoorbeeld met geothermie kunnen werken, maar het vraagt veel tijd om dat allemaal uit te zoeken. Onze prioriteit ligt nu bij de voortzetting van de uitbating. Dat willen we doen op een fijne manier. Leo heeft hier jaren aan gewerkt, maar voor ons is dit volledig nieuw. Het wordt dus een flinke opdracht om alles vlot te laten verlopen. Eens er weer rust is, kunnen we vooruitblikken.”

Aan de spooronderdoorgang in de Kasteelstraat-Bossestraat bleven volgens verschillende buurtbewoners wel eens jongeren rondhangen voor of na een schaatsbeurt, als is dat probleem volgens hen wel afgenomen. © Kristof Van Rompaey

Na ons gesprek met de toekomstige uitbater wagen we ons in het veld. Aan de ijsbaan zelf treffen we een zestigtal eerstejaarsleerlingen aan van de B-stroom van de school Site A in Aarschot. Ze namen speciaal de trein naar Heist-op-den-Berg. Leerkracht Leen Beunen uit Heultje (Westerlo) is dolblij met het nieuws over het voortbestaan van Die Swaene.

“Anders zouden we moeten uitwijken naar Herentals of Haasrode”, zegt ze. “Ik ben hier zelf trouwens al jaren vaste klant. Ik heb zelfs mijn eigen schaatsen van dertig jaar geleden nog bij. Toen ik 14 was, heb ik hier nog eens een lesje dameshockey gevolgd. Een aantal van onze leerlingen komt hier ook vaker. Met mijn eigen kinderen kwam ik in de herfstvakantie nog langs. Mijn dochter komt hier ook jaarlijks met de lagere school.”

Warmtenet

Leerling van Site A Mylo Zeelmaekers (13) komt bijna maandelijks wel een schaatsen in Heist-op-den-Berg. “Schaatsen is niet zo makkelijk, maar ik vind het wel heel leuk en ik kan het ook”, zegt hij vastberaden. “Ik kom hier graag met mijn vrienden. Als ze de ijsbaan zouden sluiten, moeten we verder rijden. Ik vind het dus heel goed dat ze blijft.”

Aan het doorgeefluik voor huurschaatsen is huidig uitbater Leo druk in de weer én opgelucht. “Natuurlijk vind ik het geweldig dat de ijsbaan ook na mijn pensioen blijft bestaan”, zegt hij. “Zelfs tot ver buiten de gemeentegrenzen kennen ze Heist-op-den-Berg als ‘die gemeente met de ijsbaan’. Voor de scholen en de sportclubs is dit absoluut goed nieuws, maar zeker ook voor groepen en particulieren. De schaatsbaan is er voor iedereen.”

In de buurt rondom de ijsbaan zijn de reacties ook overwegend positief. “We vinden het prima dat ze hier nog een tijd blijft”, zegt bewoner van de Kasteelstraat Danny Vrijsen. “Vooral onze oudste zoon gaat er geregeld naartoe. Mocht de site toch ooit een andere invulling krijgen, dan zou het interessant zijn om te onderzoeken of een verhuizing naar de sportzone in de buurt van De Sportoase en KSK Heist een mogelijkheid is. Omdat een ijsbaan blijkbaar wel wat warmte afgeeft, kan er mogelijk een warmtenet aan het zwembad worden gekoppeld. Zo kan je het energieverbruik optimaliseren, wat interessant is voor het klimaat. In Nederland is er een grote ijsbaan waar dat concept al wordt toegepast.”

Minder overlast

Enkele buurtbewoners van de Kasteelstraat en Hoge Bossestraat melden dat er in het verleden wel eens jongeren bleven rondhangen aan de voetgangerstunnel onder de sporen aan het einde van de Kasteelstraat. “Ik vernam dat enkele buren eens in gesprek zijn gegaan met enkele van die jongeren”, zegt een van hen. “Sindsdien gebeurt dat volgens mij een stuk minder.” Een bewoonster die vlak bij de achterkant van de ijsbaan woont, deelt dat gevoel. “Ik woon hier nu elf jaar”, zegt ze. “Vroeger hadden we meer overlast. Tegenwoordig gebeurt dat eigenlijk bijna nooit meer. Van mij mag de ijsbaan hier dus gerust blijven. Ze lokt veel volk naar onze gemeente. Mijn zoon van 15 gaat er zelf trouwens ook vaak recreatief schaatsen.”

Van buurtbewoner Frank van Toren uit de Bossestraat mag de ijsbaan ook gerust blijven bestaan. “De jeugd sport tegenwoordig te weinig”, vindt hij. “Toen wij jonger waren, werd er nog een stuk meer actief buiten gespeeld. Nu gebeurt alles achter een schermpje. De smartphone is bijna een heilig middel geworden. Ik merk dat ook wel aan onze eigen kinderen. Hoewel we zelf vroeger behoorlijk sportief waren, zit dat er bij hen niet zo in.”