grondvraag1

Hoe zit het met de grond van uw bedrijf?

MECHELEN – Grondeigenaars in Mechelen, zowel bedrijfsleiders als privé personen, kunnen vanaf heden informatie opzoeken over de grond waarop ze werken en wonen.

De OVAM, het Vlaams agentschap voor afval- en bodembeleid, koos Mechelen als één van de drie voorbeeldsteden voor het project De Grote Grondvraag. Die enquête brengt alle vervuilde of risicogronden in kaart met als uiteindelijk doel het saneren en gezond krijgen van alle gronden in Vlaanderen tegen 2036.

“Historische vervuiling is een belangrijke problematiek, maar schept ook kansen. Bij ontwikkelingen zoals Komet, Verbeemen en Ragheno wordt vervuilde grond omgevormd tot een nieuwe stadsontwikkeling met openbaar groen. Mechelen wil de problematiek van vervuilde gronden structureel in kaart brengen, zodat we er samen met onze inwoners voor kunnen zorgen dat op termijn élke vierkante meter in Mechelen onbevreesd gebruikt kan worden”, zegt Marina De Bie, schepen van Milieu.

Geen zorgen

Via de website van De Grote Grondvraag kunnen grondeigenaars hun grond opzoeken. Ze vullen hun adres in en zien meteen, aan de hand van beschikbare informatie van de Vlaamse steden, of het een risicogrond is of niet. Is dat het geval, dan geeft de OVAM stap voor stap aan wat je moet doen om de grond terug gezond te maken.

Als het om een risicogrond gaat, hoeft de eigenaar zich nog geen zorgen te maken. De OVAM gaat alle grondeigenaars begeleiden bij de stappen die dan nodig zijn. Afhankelijk van de situatie kan dat gaan van informeren tot zelfs het volledig overnemen van een dossier. Een onderzoek biedt vooral informatie en zekerheid over je grond en leidt niet noodzakelijk tot sanering.

Meer informatie: enquête op www.degrotegrondvraag.be, samenwerking OVAM en Stad Mechelen: https://ovam.be/samen-besturen/ovam-samenwerkingsverband/mechelen, grondeninformatieregister: https://ovam.be/gir