Er gaat geen dag voorbij of we horen over nieuwe technologische ontwikkelingen die de wereld gaan veranderen. In welke mate, hoe snel en vooral wat de impact ervan op jouw leven zal zijn, is vaak moeilijk te concretiseren. Blijkbaar overschatten we de snelheid, maar onderschatten we de impact van de veranderingen. Wil je voorbereid zijn op de toekomst, dan moet je op de hoogte zijn van de ontwikkelingen.
Technologie zal niet alleen de manier waarop we leven, wonen en werken veranderen. Het zal ook een invloed hebben op wat we doen, hoe we het doen en wie we zijn. Vandaag werken biologie, scheikunde, natuurkunde en techniek dan ook als nooit tevoren samen. Enkele voorbeelden van techtrends die voor de deur staan zijn kledij die zichzelf door blootstelling aan de zon reinigt, nanosensoren die preventief alarm slaan wanneer de infrastructuur het dreigt te begeven, een app die huidkanker sneller en beter herkent dan een huidarts, je pacemaker of gsm met je bloedstroom opladen, medicijnen die na analyse van je DNA de aan jouw lijf aangepaste dosering afgeven, een vaccin dat je cellen verandert en je genetisch immuun maakt voor aids, je hersenactiviteit omzetten in een taal die een computer kan begrijpen zodat je met je brein de verwarming hoger of lager kan zetten of je spieren kan laten groeien, je brein via minuscuul kleine implantaten met het internet connecteren waardoor we niet alleen ons brein beter gaan begrijpen (output), maar het ook zullen kunnen versterken (input), enzoverder. Gaan we zo naar een verbeterde versie van de mens? Worden we straks 500 jaar oud?
Ubiquitous computing (alomtegenwoordige gegevensverwerking), kunstmatige intelligentie, zelfrijdende systemen, 3D/4D-printtechnologie, bio-, nano- en neurotechnologie, robotica en virtual, augmented en mixed reality zullen leiden tot een hoogtepunt van fysieke, digitale en biologische paradigma’s. Deze zullen het maatschappelijke weefsel van onze tijd veranderen op een manier die voorheen ondenkbaar was. Zal technologie ervoor zorgen dat we allemaal een basisinkomen krijgen? Kan je nog liegen in 2030? Uiteindelijk zullen de grenzen van het onmogelijke daardoor steeds verder uitrekken. Dat zal voor ongekende verschuivingen in de economie zorgen, maar ook in de maatschappij als geheel én in individuele mensen.
Uitdagingen voor veiligheid
Deze extreem futuristische technologie stelt ons niet alleen voor grote ethische vraagstukken. Ook veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Jouw digitale infrastructuur – hard- en software – moet niet alleen bij de tijd zijn, maar ook veilig. Je moet kunnen vertrouwen op jouw dataopslag en -netwerken. Jouw medewerkers moeten zich bewust en alert gedragen. Hiervoor kan je rekenen op VanRoey.be. Trust Digital, So You Can Create Wonderful Things. Maar als ondernemer moet je zelf ook mee zijn met techtrends en de juiste partnerships aangaan om er voor te zorgen dat jouw organisatie klaar is voor de uitdagingen die deze ontwikkelingen met zich mee zullen brengen. Daarom laat VanRoey.be je graag kennismaken met visionaire futuristen. Zeker tijdens ons feestjaar 2018 waarin we 25 jaar worden.
Richard van Hooijdonk is een Nederlandse trendwatcher, futurist, een ware technologiefreak. Samen met zijn 20-koppige team van experts ziet hij boeiende dingen om zich heen gebeuren. Hij wordt er heel enthousiast van en schrijft en spreekt er over. Heel concreet. Met voorbeelden van ontwikkelingen die nu plaatsvinden of die we op korte en lange termijn mogen verwachten. De toekomst van wonen, werken, gezondheid, reizen, welvaart, veiligheid, duurzaamheid en onderwijs.
Het eerste hoofdstuk van zijn net verschenen boek De wereld van morgen kan je hier gratis downloaden. Een must-read als je klaar wilt zijn voor de toekomst. Zie je hem graag aan het werk? Mis dan zeker VanRoey.be Vision, ons visionair netwerkfeest, niet.