De stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen maken, zoals heel wat bedrijven en overheidsinstanties, de komende drie jaar de overstap naar Het Nieuwe Werken. Dat is een manier van werken waarbij je plaatsonafhankelijk en taakgericht werkt op een daarvoor aangepaste werkplek, of bijvoorbeeld van thuis uit. Niet je aanwezigheid of gewerkte uren tellen, maar wel de resultaten die je levert. Burgemeester Bart Somers: “De voorbije maanden hebben drastische interne reorganisaties en rationaliseringen mekaar snel opgevolgd, niet enkel met de focus op klantgerichtheid, maar ook op efficiëntie en output. Het Nieuwe Werken invoeren en voluit omarmen is daarbij een logische stap vooruit.”
Het Nieuwe Werken is gebaseerd op drie pijlers: Bricks, Behaviour en Bytes. Binnen de werkruimte verschillende plekken worden ingericht, telkens gericht op een andere soort taak of activiteit. Werknemers kiezen zelf in welk soort kantoorruimte ze werken: stille ruimtes, werkruimtes geschikt voor communicatie, babbelboxen of overlegruimtes. Het Nieuwe Werken betekent ook een cultuurverandering, waarin het vertrouwen tussen medewerker en leidinggevende centraal staat. Iedereen die in Het Nieuwe Werken stapt, krijgt een laptop en gsm, en er zal overal een goede wifi-verbinding zijn. Zo is iedereen steeds bereikbaar, ook wanneer hij of zij op afstand werkt.
Voor werknemers betekent Het Nieuwe Werken meer vrijheid en minder stress. Je kan werk en privé beter op mekaar afstemmen en bespaart op reistijden, reiskosten en kinderopvang. “Verschillende werkplekken zullen aan de verschillende werknoden tegemoet komen. Door een specifieke taak op de juiste plek uit te voeren, werk je vaak efficiënter. Onze ruimtes worden ook efficiënter gebruikt, waardoor we in totaal minder ruimte nodig hebben”, stelt schepen van Personeel Marina De Bie. Naast die flexibiliteit brengt Het Nieuwe Werken ook uitdagingen met zich mee. “Leidinggevenden zullen hun medewerkers minder vaak zien, maar moeten hun team efficiënt kunnen blijven managen. De leidinggevenden zullen hiervoor een opleidingstraject volgen dat over meerdere jaren loopt.” Ook de dienst IT wordt nauw betrokken bij de uitbouw van deze nieuwe manier van werken.
In samenwerking met 17 bedrijven bouwde de stad een proefopstelling van hoe zo’n moderne werkplekken er kunnen uitzien. In het voormalige kantoor van de ombudsman kunnen stadsmedewerkers tot eind december al eens proeven van de look en feel van het nieuwe concept.