Met de opening van haar hondenopvang gooide Veerle Van Hove het roer om. Ze werkte in de zorgsector, waar ze doorgroeide in de niche van de zorgapplicaties. Hoewel ze haar job graag deed, zette het verlies van haar beide ouders haar aan het denken. “Ik vroeg me af wat me écht gelukkig maakt. Dieren kwamen als eerste aan bod”, zegt ze. “Vorig jaar in februari begon ik met een opleiding dierenzorg, een voorwaarde om erkend te worden door Dierenwelzijn. Eind oktober had ik de erkenning beet. In januari is de opvang geopend.”
Overdag ontvangt Veerle maximum tien honden. In het pension kunnen ‘s nachts vijf honden terecht. “Voor de slapers hebben we beneden twee kamers uitgerust met mandjes en zetels”, zegt ze. “De honden verblijven hier niet in kennels, maar in een huiselijke sfeer, zoals thuis bij hun gezin. Buiten hebben we een terrein van 3.600m2 waarin we achteraan twee hondenweides hebben afgebakend. Dat biedt de mogelijkheid om bepaalde honden van elkaar te scheiden als dat nodig zou zijn. Een van de weides kan ook per uur gehuurd worden. Baasjes kunnen er bijvoorbeeld komen trainen op agility, flyball of loslopen.”
Training
Bij de opvang zijn honden van alle groottes en rassen welkom. “Zo willen we een oplossing bieden voor het probleem waar we vroeger zelf tegenaan liepen toen we nog bullmastiffs hadden”, legt Veerle uit. “We sluiten ook geen dieren uit op basis van sterilisatie of castratie, al moeten we het natuurlijk wel weten als iemand een loopse teef binnenbrengt. We willen niemand onverwacht met pups opzadelen. Ook puppies zijn trouwens welkom, uiteraard op voorwaarde dat ze hun kennelhoestvaccin hebben gehad.”
Een minimum aan sociale vaardigheden wordt wel van de gasten verwacht. “Honden die bijvoorbeeld onverwacht uithalen of knappen, kunnen we hier moeilijk opvangen, want alle dieren leven hier samen”, legt Veerle uit. “Over andere gedragsproblemen doen we niet moeilijk. Tijdens het verblijf bied ik onder meer trainingen aan om trekken aan de lijn of opspringen af te leren of om honden zindelijk te maken.”
Persoonlijke toets
Intussen beginnen klanten hun weg vlot te vinden. “Momenteel heb ik drie slapers”, zegt Veerle. “Donderdag komen er nog twee bij. Dan zit het pension dus vol. Ook de doggy daycare begint alsmaar vlotter te lopen. Een persoonlijke toets vind ik belangrijk. Van iedere hond die hier slaapt, maak ik een WhatsApp-groepje met de baasjes. Geregeld stuur ik hen dan foto’s en filmpjes door, zodat ze tijdens hun vakantie het hele verblijf van hun hond bij ons kunnen volgen. We zijn trouwens heel flexibel, ook wat het brengen en ophalen betreft.”
Het Hondenleven is tegelijk de thuis van Taino en Ragnar, de twee katten van Veerle, en van haar shiba inu Torvi. “In april verwachten we een nieuwe pup. Dat wordt opnieuw een bullmastiff”, zegt ze. “Mijn echtgenoot heeft een voltijdse job en is vooral achter de schermen mee actief in de opvang. Natuurlijk heeft ook hij een groot hart voor dieren. Ik betrap hem wel eens in de zetel met een van onze verblijfsgasten in zijn armen”, zegt ze al lachend.